İsrail-Filistin savaşından son dakika: Bir ülke daha İsrail’le ilişkisini askıya aldı

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim sabahı Aksa Tufanı adıyla İsrail’e yönelik başlattığı operasyonun ardından İsrail’in Gazze’ye saldırıları 26. gününde de devam ediyor.

İşte İsrail’in saldırılarında gün içinde yaşanan gelişmeler:

CAN KAYBI ARTTI

– Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in 7 Ekim’de başlattığı saldırılarda hayatını kaybeden Filistinli sayısının 8 bin 796’ya (3 bin 648’i çocuk) yükseldiğini duyurdu.

İSRAİL CİBALİYE KAMPI’NI YİNE VURDU

– Cibaliye Mülteci Kampı yine vuruldu. İsrail’in Cibaliye Mülteci Kampı’na saldırısında ölü ve yaralılar olduğu belirtiliyor. Dün de kampa bir saldırı gerçekleştirilmiş ve 100’den fazla Filistinli can vermişti.

ŞİLİ DE ELÇİYİ GERİ ÇAĞIRDI

– Bolivya ve Kolombiya’nın ardından Şili de İsrail’deki Büyükelçisini geri çağırdığını duyurdu. Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric Font, yaptığı açıklamada, “İsrail’in Gazze Şeridi’nde gerçekleştirdiği kabul edilemez Uluslararası İnsancıl Hukuk ihlalleri karşısında Şili Hükümeti olarak Şili’nin İsrail’deki Büyükelçisi Jorge Carvajal’ı istişarelerde bulunmak üzere Santiago’ya çağırma kararı almış bulunuyoruz.” dedi.

HAMAS EL ASİF’İ TANITTI

– Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, yerli yapım olduğunu açıkladıkları torpido “El-Asif”in görüntülerini yayınladı. Görüntülerle birlikte yapılan açıklamada, “Kassam Tugayları’nın Aksa Tufanı’nda ilk kez hizmete soktuğu yerel yapım ‘El-Asif’ güdümlü torpido.” denildi.

HAMANEY’DEN MÜSLÜMAN ÜLKELERE İSRAİL ÇAĞRISI

– İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, sosyal medya hesabı X’ten yaptığı açıklamada, “Bu savaş İsrail ile Gazze arasındaki bir savaş değil. Bu, batıl ile hakikat, kibirli güçler ile iman arasındaki bir savaş. Emperyalizm dünyası bombalarla, askeri baskılarla geldi ama bilmelisiniz ki imanın gücü tüm bunların üstesinden gelecektir. Gazze’deki insanlar sabırlarıyla insanlık vicdanını harekete geçirdi. Batı ülkelerinde; İngiltere’de, Fransa’da ve ABD’deki eyaletlerde bile insanlar büyük kalabalıklar halinde sokağa çıkıp İsrail ve ABD hükümeti aleyhine sloganlar atıyor. Dünyada itibarları yerle bir oldu. Çok da uzak olmayan nihai zafer Filistinlilere ait olacaktır. Müslüman dünyası, İslam’a ve mazlum Filistinlilere karşı duranların ABD, Fransa ve İngiltere olduğunu unutmamalıdır. Müslüman dünyası bunun sadece Siyonist rejimle ilgili olmadığını anlamalı ve ilişkilerinde, analizlerinde ve denklemlerinde bu ülkeleri de göz önünde bulundurmalıdır. Müslüman hükümetler, Siyonist rejime petrol ve diğer temel ihtiyaç maddelerinin ihracatını engellemelidir. Müslüman hükümetler, bu suçların derhal sona erdirilmesi konusunda ısrarcı olmalıdır. Siyonist rejime petrol ihracatını engellemeli ve bu rejimle ekonomik işbirliğini durdurmalıdırlar. Bu suçu kınamak için tüm uluslararası örgütlerde seslerini yükseltmelidirler. Siyonist rejim, ABD’nin yardımı olmaksa birkaç gün içinde felç olur. Batılı siyasetçilerin utanmazca eylemlerinden biri de vatanlarını savunan Filistinli savaşçılara terörist demeleridir. Almanlar İkinci Dünya Savaşı’nda Paris’i işgal etti. Almanlara karşı savaşan Fransızlar terörist miydi?ifadelerini kullandı.

SINIR TANIMAYAN GAZETECİLER UCM’YE BAŞVURDU

– Sınır Tanımayan Gazeteciler, İsrail-Filistin çatışmasında gazetecilere karşı işlenen savaş suçlarının soruşturulması için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırıları sonucu 38 basın mensubu hayatını kaybetmişti.

NETANYAHU’DAN ÖLEN İSRAİLLİ ASKERLER İÇİN AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu: “Zorlu bir savaşın içindeyiz. Uzun bir savaş olacak. Önemli kazanımlarımız var ama aynı zamanda acı kayıplarımız da var. Her bir askerimiz bizim için dünyalara değer. Hepimiz yanınızdayız. Askerlerimiz haklı bir savaşta. Onlar, vatan savaşında şehit oldular. Siz İsrail vatandaşlarına söz veriyorum: Görevimizi yerine getirene kadar devam edeceğiz, zafere kadar devam edeceğiz.”

HAMAS: YABANCI UYRUKLU ESİRLERİ BIRAKACAĞIZ

– Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, yayımladığı video mesajında İsrail’in ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde tutulan İsrailli ve yabancı uyruklu esirler hakkında konuştu. Çeşitli ülkelerden de gelen talepler üzerine ellerindeki bazı yabancı esirleri Gazze’de tutmak istemedikleri için yakında serbest bırakacaklarını aracılara bildirdiklerini söyleyen Ebu Ubeyde, şunları kaydetti: “Elimizdeki yabancıları önümüzdeki birkaç gün içinde serbest bırakacağımızı arabuluculara ilettik. Bizim onları Gazze’de tutmaya ihtiyacımız yok.”

HAMAS’IN ESİR ALDIĞI RUS VATANDAŞLARI

– Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Hamas’ın rehineleri arasındaki Rusya vatandaşlarıyla ilgili durumun çözüme kavuşturulması için aktif çaba sarf ettiklerini söyledi. Rusya’nın Tel Aviv Büyükelçisi Anatoly Viktorov, halihazırda 5 ya da 6 Rus vatandaşının Hamas tarafından Gazze Şeridi’nde tutulduğunu söyledi.

REFAH KAPISI AÇILDI

– Mısır, ağır yaralı Gazzeliler ve yabancı pasaporta sahip şahısların geçişi için Refah Sınır Kapısı’nı açtı. Yaralı Filistinliler, Mısır’daki hastanelerde tedavi altına alınacak.

İSRAİL’DEN BOLİVYA’YA TEPKİ

– Bolivya, Gazze’deki “saldırgan ve orantısız İsrail askeri saldırısı” nedeniyle İsrail’le diplomatik bağlarını kesti. İsrail, Bolivya’nın bu hamlesinin “teröre teslim olmak” anlamına geldiğini iddia etti.

BLINKEN’LA HERZOG GÖRÜŞTÜ

– ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile telefon görüşmesi yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Blinken, Herzog ile yaptığı telefon görüşmesinde, çatışmalarda sivillerin zarar görmesinin asgari düzeye indirilmesi için önlem alınması çağrısında bulundu. Blinken, İsrail’in meşru müdafaa hakkını savunduklarını yineleyerek Gazze’ye giden insani yardımların artırılması ve hızlıca ulaştırılması gerektiğini söyledi.

İSRAİL SAVUNMA BAKANI: UZUN BİR HAREKATA HAZIRIZ

– İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze’nin kuzeyindeki çatışmalarda hayatını kaybeden 9 askerin ölümüyle ilgili bir açıklama yayınladı. Askerlerin ölümünün son derece üzücü olduğunu belirten Bakan, ordunun uzun bir harekata hazır olduğunu söyledi.

İSRAİL ASKERLERİ BİRİ ENGELLİ 4 FİLİSTİNLİYİ ÖLDÜRDÜ

– İsrail güçleri Cenin’de sabaha karşı düzenlediği baskında direnen 4 Filistinliyi öldürdü. İnsansız hava aracı ile şehri havadan bombaladı. İş makinaları ve buldozerlerle şehre girerek Filistinli Müslümanların özel mülklerine zarar verdi.

11 BİN HEDEF VURULDU, 12 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

– İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki kayıplarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Gazze’nin kuzeyindeki çatışmalarda 12 İsrail askerinin öldüğü ifade edildi. Çatışmalarda 4 İsrail askerinin de ağır yaralandığı aktarıldı. İsrail, 7 Ekim’den beri 11 binden fazla hedefin vurulduğunu belirtti.

GAZZE’NİN DÜNYAYLA BAĞLANTISI KOPARILIYOR

– Gazze’nin en büyük internet sağlayıcısı olan Paltel şirketi, “Tüm iletişim ve internet hizmetleri tamamen kesildi.” dedi. Şirketin X hesabından yaptığı paylaşımda, bunun Gazze’yi dünyaya bağlayan hatların erişime kapatılmasından kaynaklandığı aktarıldı. Gazze’deki BBC Muhabiri Rushdi Abulouf da bölgedeki tüm telefon ve internet hizmetlerinin kesildiğini doğruladı. Yalnızca İsrail sınırı yakınlarında, oradaki baz istasyonlarından sinyal alabilen İsrail SIM kartı takılı telefonların internete bağlanabildiği aktarıldı.

MISIR: MİLYONLARCA CAN FEDA ETMEYE HAZIRIZ

– Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Sina Yarımadası’ndaki her kum tanesi için Mısır halkı olarak milyonlarca can feda etmeye hazır olduklarını söyledi. 2014’ten bu yana Sina Yarımadası’nda yapılan yatırımlara ve bölgenin Mısır için önemine değinen Medbuli, “Tarih boyunca, antik Mısır uygarlığından bu yana Mısır ve Nil Nehri’ne yönelik bir tehdit ve saldırı söz konusu olmuştur.” ifadesini kullandı. Sina’nın, tüm Mısır halkı için ayrı bir önem ve değere sahip olduğunu belirten Medbuli, “Biz Mısırlılar, Sina topraklarındaki her kum tanesi için milyonlarca can feda etmeye hazırız. Mısır, hiçbir şeyin kendisine dayatılmasına izin vermeyecek. Bölgesel meselelerin bizim aleyhimize tasfiye edilmesine veya çözümlenmesine müsaade etmeyeceğiz.” diye konuştu. İsrail, Gazze’de yaşayanların Sina’ya yerleştirilmesini istiyor. Mısır ise reddediyor.

SINIR TANIMAYAN DOKTORLAR: ARTIK YETER

– Gazze’deki Şifa Hastanesi’nde çalışan Sınır Tanımayan Doktorlar’dan (MSF) bir hemşire, Cibaliye Mülteci Kampı’na yönelik hava saldırısından ciddi şekilde yanıklarla hastaneye getirilen çocuklar olduğunu söyledi. MSF’nin X hesabından yapılan paylaşımda, hemşire Mohammed Hawajreh’in “Çocukların aileleri yanlarında değildi. Pek çoğu ağlayarak anne babasını soruyordu. Onlara yer bulana kadar yanlarında kaldım. Hastane dolu olduğu için yer bulmak kolay değildi.” sözleri aktarıldı. MSF saldırıyı kınarken “Artık yeter!” ifadesiyle ateşkes çağrısı yaptı.

İSRAİL’DEN “TÜNELLERİ VURUNCA BİNALAR VE KAMP ALANI ÇÖKTÜ” SAVUNMASI

– İsrail ordusu sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus, bugün Gazze Şeridi’ndeki Cibaliye Mülteci Kampı’na yapılan saldırı hakkında yeni bilgiler paylaştı. Hedeflerinin Hamas’ın üst düzey komutanlarından İbrahim Biari olduğunu, bu şahsın “7 Ekim saldırılarının planlanması ve uygulanmasında kilit bir role sahip olduğunu” söyledi. Saldırının Biari’nin bulunduğu bir tüneli hedef aldığını ve onlarca Hamas savaşçısının öldürüldüğünü belirten Conricus, tünelin çökmesi nedeniyle etraftaki binaların da yıkıldığını aktardı. Conricus bunun için “kaçınılmazdı” dedi.

HİZBULLAH’TAN İSRAİL AÇIKLAMASI

– Hizbullah, 8 Temmuz’dan bu yana Lübnan sınırındaki İsrail kayıplarını açıkladı. 8 Ekim’den bu yana düzenlenen toplam 105 saldırıda 120 İsrail askeri vuruldu, 9 tank da imha edildi.

İSRAİL, KAMPI VURARAK TERÖRİST ÖLDÜRMÜŞ!

– İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi’nde içinde çok sayıda sivilin bulunduğu Cibaliya Mülteci Kampı’ndaki yerleşim alanına yönelik saldırıyı üstlendi. İsrail Ordu Sözcüsü, “çok sayıda teröristi” bu saldırıda öldürdüklerini iddia ederek bölgede “kapsamlı bir askeri altyapı bulunduğu için bunun diğer binaların da çökmesine yol açtığını” savundu. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, Cibaliya Mülteci Kampı’na İsrail güçlerinin düzenlediği saldırıda ilk belirlemelere göre 100 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

KAYNAK: AJANSLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

erzurum escort
avcılar escort
esenyurt escort
beylikdüzü escort
istanbul escort
istanbul escort
bahçeşehir escort
bakırköy escort
şirinevler escort
şişli escort
esenyurt escort
avcılar escort
Pendik Escort
ultrabet
Deneme bonusu veren siteler
Deneme bonusu
bonus hunt
betmarlo
egt oyna
pragmatic slot oyunları
barn festival
dog house megaways
betibom
sweet bonanza
tombala oyna
aresbet
wild west gold oyna
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
markaj giriş
sweet bonanza
sugar rush
diyarbet
diyarbet
diyarbet
gates of olympus oyna
big bass bonanza oyna
trwin
diyarbet
diyarbet
casipol
casipol
casipol
betingo
egt oyna
casipol
casipol
casipol
casipol
casipol
casipol
casipol
casipol
casipol
casipol
casipol
casipol
aviator oyna
aviator giriş
tombala
pendik escort