Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Çocuklarda Diş Sıkma Problemi Nasıl Tedavi Edilmeli?

Çocukların gece diş gıcırdatmasının masum bir alışkanlık olmadığını belirten Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, bu durumun hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. Diş sıkma probleminin tedavi edilmemesi durumunda çocukların gelişimini olumsuz etkileyebileceğini dile getirdi.

Bruksizm Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Bruksizm olarak bilinen diş sıkmanın çene yapısında bozulmalara, dişlerde kalıcı hasarlara ve baş, kulak ağrılarına yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Münevveroğlu, bu durumun ruhsal etkileri hakkında da bilgi verdi. Genellikle stres ve kaygı gibi ruhsal durumların bir yansıması olan diş sıkmanın çocuğun genel huzurunu da olumsuz etkileyebileceği ifade etti.

“Baş ve Çene Ağrısı, Diş Hassasiyeti ve Diş Aşınması Görülebilir”

Diş sıkmanın nedenlerinden ve belirtilerinden bahseden Doç. Dr. Münevveroğlu, ailelerin çocukların diş gıcırdatması nedeniyle endişelendiğini söyledi. Gece görülen diş sıkma alışkanlığının gündüz ağrılara ve diş problemlerine neden olabileceğini belirtti.

“En Önemli Neden: Stres”

Diş sıkmanın birçok faktöre bağlı olabileceğini belirten uzman, stres ve kaygının en önemli nedenlerden biri olduğunu ifade etti. Hassas çocukların yaşadığı duygusal stresin diş sıkma olarak dışa vurulabileceğini belirten Doç. Dr. Münevveroğlu, ailelerin bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

“Belirtileri İhmâl Etmeyin”

Uzmanlar, diş sıkma probleminde farkındalığın çok önemli olduğunu vurguladı. Eğer çocuğunuzda diş sıkma belirtileri görüyorsanız mutlaka bir çocuk diş hekiminden yardım almanız gerektiğini belirtti. Her diş sıkma vakasının tedavi gerektirmediğini ancak ilerleyen semptomların tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.

“Erken Müdahale Önemli”

Doç. Dr. Münevveroğlu, tedavi edilmeyen diş sıkmanın ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirterek erken müdahalenin önemine dikkat çekti. Çocuklarda görülen belirtilerin hemen tedavi edilmesi gerektiğini ve bu sayede çocukların fiziksel ve ruhsal sağlığının korunabileceğini söyledi.

Related Posts

Horlamayı dilinizle durdurun! 3 gecede etki ediyor, yatmadan 30 saniye önce yapın

Horlama, sadece uyuyan kişiyi değil, çevresindekileri de rahatsız eden yaygın bir uyku sorunudur. Gece boyunca kesintisiz bir uyku hayali kuranlar için horlama, hem fiziksel hem de sosyal sorunlara yol açabilir. İşte horlamanın bazı nedenleri ve geçirmek için uygulayabileceğiniz pratik bir tüyo.

Okinawa’dan Sardunya’ya: Mavi Bölgeler’in sırrı

Japonya’dan Kosta Rika’ya, Yunan Adaları’ndan Kaliforniya’ya… Dünyada bazı yerler var ki insanları 100 yaşına ilaçsız ulaşıyor. Neden? Beslenmeden sosyal bağlara, hareketten amaç duygusuna… Mavi Bölgeler’de yaşayanlar yaşlanmıyor demeyelim ama çok yavaş yaşlanıyor.

Kokusu yok, fark edilmiyor ama bağımlılık yapıyor! Aileler bu detayı atlıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, elektronik sigara kullanımının 13-15 yaş arasındaki gençlerde hızla yayıldığını ve ciddi akciğer hasarlarına yol açabileceğini söyledi. Aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

İdrar kaçırma hakkında merak edilenler: Nedenleri, türleri, tedavisi

Kadınlarda idrar kaçırmanın yaş ve doğumla arttığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat Ekin, yüzde 90’ı aşan başarı oranına sahip modern cerrahi yöntemlerle bu sorunun kalıcı olarak aşılabildiğini söyledi. Prof. Dr. Ekin “Kadınlar çoğu zaman bu sorunu utanarak gizliyor ya da yaşlılığın doğal sonucu olarak görüp kabulleniyor. Oysa erken müdahale ile yaşam kalitesini ciddi şekilde artırmak mümkün” dedi.

Çene kemiğinizi korumak istiyorsanız bu ilaçlara dikkat!

Prof. Dr. Nuray Yılmaz Altıntaş, osteoporoz tedavisinde yaygın şekilde kullanılan bazı ilaçların ağız ve çene sağlığı üzerinde ciddi yan etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu. Kemik erimesi tedavisi gören hastalara önemli önerilerde bulundu.

Unutkanlık nerede hastalığa dönüşür?

Unutkanlık yaşlanmanın parçası olabilir ama demans, bir beyin hastalığıdır. Zihin çözülmeye başladığında ilk işaret, her zaman hafıza değildir. Türkiye’de her 10 yaşlıdan 1’i demanslı. Ancak çoğu hâlâ “yaşlılık bunaması” sanılıyor. Oysa tedavi edilebilir türleri bile var…