Uzmanlar uyardı: Sosyal medyada popüler olan matcha çayı gerçekten zayıflatıyor mu?

Zayıflama Amacıyla Tüketilen Matcha Çayı Uzmanları Uyardı

Günümüzde sosyal medyada hızla popülerlik kazanan Japon matcha çayı, özellikle Z kuşağının tercihi haline geldi. “Yağ yakıcı mucize” olarak lanse edilen bu yeşil toz çay, uzmanları endişelendiriyor. Uzman diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, bilinçsizce tüketilen popüler çayların ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çekti.

Gençler Arasında Hızla Yayılan Matcha Çayı Alışkanlığına Dikkat!

Habertürk’ün aktardığı habere göre, Dursun, özellikle gençler arasında yaygınlaşan bu alışkanlığın aslında zararlı olabileceğini vurguluyor. “Kalp çarpıntısı, karaciğer problemleri, mide şikayetleri ve hatta bağımlılık riski göz ardı ediliyor.” diyen Dursun, matcha çayı gibi içeceklerin bilinçsizce tüketilmesinin sağlık açısından tehdit oluşturabileceğini belirtiyor.

Matcha çayı; yeşil çay yapraklarının öğütülerek elde edilen toz formudur ve yoğun miktarda kafein içerir. Melek Avcı Dursun’un dikkat çektiği riskler arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Kalp çarpıntısı, anksiyete, uykusuzluk
  • Karaciğer enzimlerinde yükselme, toksik yük artışı
  • Boş mideye tüketimde karaciğer stresinin artması
  • Kafein hassasiyeti olanlarda yüksek tansiyon ve sinir sistemi bozuklukları

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’ne (European Food Safety Authority/EFSA) göre, yetişkinler için günlük 400 mg’dan fazla kafein tüketimi riskli kabul edilmektedir. Bazı popüler çaylar ise bu sınırı kolayca aşabilmektedir.

Related Posts

Araştırma: Alzheimer bulguları genç yaşlarda ortaya çıkabilir

Araştırma: Alzheimer bulguları genç yaşlarda ortaya çıkabilir

Güvensiz gıdalar sağlık krizine neden oluyor: Her yıl 600 milyon insan hastalanıyor

Yakın Doğu Üniversitesi tarafından düzenlenen seminerde “Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” ele alındı. Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle yaşanan hastalıklara dikkat çekilen seminerde akıllı tarımın önemi vurgulandı.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Uzmanlar uyarıyor: Evlilik öncesi bu testi mutlaka yaptırın!

Uzmanlar uyarıyor: Evlilik öncesi bu testi mutlaka yaptırın!

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.