YÖK’den Tarımda Dijital Dönüşüm Çalıştayı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “Stratejik bir mesele olan tarımsal üretimin geleceğini belirleyecek en önemli faktörlerden biri, dijital teknolojilerin yaygınlaştırılması ve yenilikçi uygulamaların benimsenmesidir.” ifadesini kullandı.

YÖK’ten yapılan açıklamaya göre, Özvar başkanlığında, Kurul ile Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle tarım sektörünün geleceğinin bilim ve teknolojiyle şekillendirilmesi amacıyla YÖK’te “Tarım Teknolojileri Çalıştayı” düzenlendi.

Özvar, burada yaptığı konuşmada, tarım sektöründe dijital dönüşüm sürecini destekleyecek eğitim modellerinin oluşturulmasını ve istihdam dostu programların yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını belirterek, “Stratejik bir mesele olan tarımsal üretimin geleceğini belirleyecek en önemli faktörlerden biri, dijital teknolojilerin yaygınlaştırılması ve yenilikçi uygulamaların benimsenmesidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Dijital dönüşümün, tarımsal üretimin daha verimli, çevre dostu ve ekonomik olarak sürdürülebilir hale gelmesini sağlamak bakımından zorunluluk haline geldiğini vurgulayan Özvar, YÖK olarak tarım alanında dijital teknolojilere dayalı eğitim programlarının geliştirilmesi, tarımsal üretimde veri temelli karar alma süreçlerinin benimsenmesi ve üniversite-sektör işbirliklerinin güçlendirilmesinin öncelikleri arasında olduğunu belirtti.

Özvar, bugün artık “Tarım 4.0″dan bahsedildiğini, bunun tarımda akıllı sistemlerin ve akıllı cihazların yoğun kullanılacağı yeni bir dönem olduğunu bildirdi.

Tarım eğitiminin, dijital yetkinlikleri artıran, veri temelli karar alma becerilerini güçlendiren ve teknolojiyi etkin kullanabilen insan kaynağı yetiştirmeye odaklanan bir yapıya kavuşturulmasının önemini vurgulayan Özvar, şunları kaydetti:

“Tarımda dijital teknolojilere dayalı lisans ve ön lisans programlarının oluşturulmasını, mevcut programların revize edilmesini ve sektörle işbirliklerinin derinleştirilmesini teşvik ederek, ülkemizin tarımsal üretim kapasitesini ve küresel rekabet gücünü artırmayı hedeflemekteyiz.”

“Tarım teknolojilerinde dijitalleşme bir tık daha önemli hale geliyor”

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen ise tarımın öneminin, son dönemde yaşanan savaşlar ve salgınla daha iyi anlaşıldığını belirtti.

Son 1,5-2 yıldır gerçekleştirdikleri çalışmalarda kendi kendine yetebilmeyi, özellikle stratejik ürünlerde yeni başlattıkları üretim planlanmasını suyu merkeze alarak yapmaya çalıştıklarını aktaran Gümen, “O yüzden tarım teknolojilerinde dijitalleşme bir tık daha önemli hale geliyor. Çünkü bizim nerede ne ürettiğimizi, ne kadar ürettiğimizi de takip edebilmemiz gerekiyor.” bilgisini verdi.

Related Posts

Beyaz Saray’dan bütçe hazırlığı: Trump’ın harcama ve siyasi öncelikleri hedefleniyor

ABD’de Trump yönetimi, 2026 mali yılına yönelik bütçe teklifi hazırlığına başladı. Teklifte Trump’ın harcama, siyasi önceliklerini ortaya koyarken, savunma dışındaki harcamalarda 163 milyar dolarlık kesinti hedefliyor.

Türkiye’nin ham çelik üretimi ilk çeyrekte azaldı

Türkiye’nin ham çelik üretimi bu yılın ocak-mart döneminde 9,3 milyon ton oldu.

Şiddetli İstanbul depremi vatandaşı arayışa itti! Arsa ve arazilere yoğun talep

İstanbul’da yaşanan 6.2’lik deprem vatandaşları güvenli yapı ihtiyacına itti. Bu süreçte müstakil yerler, deprem riski düşük olan yerler, arsa ve arazilere olan talep arttı. Peki İstanbul çevresinde tarla ve arsa fiyatları ne kadar? Yatırım yaparken nelere dikkat edilmeli? Vatandaşlar tarla gibi yerlere ‘Tiny House’ veya konteyner ev yapmayı da bir seçenek olarak görüyor. Peki tarla vasfındaki yerler için bu mümkün mü? İşte detaylar… 

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Türk İş: Milyonlar geçim sıkıntısı nedeniyle şikayetçi

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (TÜRK-İŞ) bağlı sendikalar, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Kartal Meydanı’nda bir araya geldi.

Merkez bankaları yoğun bir mayıs ayına hazırlanıyor

Dünya ekonomisinde ABD’nin korumacı ticaret politikasının etkileri varlığını sürdürürken, birçok merkez bankası para politikalarını belirlemede son küresel ekonomik gelişmelerin etkisiyle temkinli davranıyor.

Çiftçinin mirasçıları bankadan parayı alabilmek için ceza ödemek zorunda kalıyor: Mağdur eden destek!

Zaten çok düşük kalan, üstelik de bir yıl sonra ödenen tarım desteklerinin çiftçi, üreticiyi mağdur ettiği gibi mirasçılarını daha da mağdur ettiği ortaya çıktı.