Otomotiv sektörünün başı onunla belada: Rekabet edemiyorlar! Yüzde 34 indirimi duyurdu

Çin Elektrikli Otomobil Üreticisi BYD Avrupa’da Tesla’yı Geride Bıraktı

Çin, elektrikli otomobil sektöründe hızla dünyanın öncüsü haline gelmeye devam ediyor. Çinli elektrikli otomobil üreticileri, sağladıkları teşvikler ve avantajlarla büyük pazar payına ulaşmış durumda.

Öncü isimlerden biri olan Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Nisan ayında Avrupa pazarında Tesla’nın önüne geçerek dikkatleri üzerine çekti.

Geleneksel motorlu araç üreticileri, Çinli rakipleri karşısında geride kalmaya devam ederken yenilikçi adımlar atmada zorlanıyorlar.

BYD, 22 farklı modeline uyguladığı indirimlerle birlikte Hong Kong borsasında hisselerinin değer kaybının yüzde 8’i geçti.

Hisseler Yüzde 8 Değer Kaybetti

Çinli otomobil üreticilerinden en iyi performansı sergileyen BYD’nin hisseleri yüzde 8’in üzerinde değer kaybederken diğerleri de sektördeki yoğun rekabetin yarattığı endişelerle yüzde 4’e kadar geriledi. Bu markalar arasında Li Auto Inc., Great Wall Motor Co. ve Geely Automobile Holdings Ltd. bulunuyor.

BYD’nin 22 elektrikli ve plug-in hibrid modeline Haziran sonuna kadar uyguladığı indirimler, sektör genelinde fiyat rekabetinin kızışmasına sebep oldu. Elektrikli araç satışları yıllık bazda rekor seviyelere ulaşsa da büyüme hızında yavaşlama gözlemleniyor.

Yüzde 34 İndirim

BYD tarafından yapılan güncelleme kapsamında Seagull hatchback modelinin fiyatı 55,800 yuan’a (7,780 dolar) düşürüldü. Bu fiyat indirimi, dünyanın en ucuz modellerinden biri olan ve 10,000 doların altındaki fiyatıyla dikkat çeken bir modelde yüzde 20’lik bir düşüş anlamına geliyor. Ayrıca Seal çift motorlu hibrid sedan modeli yüzde 34’lük bir fiyat indirimiyle en büyük değer kaybını yaşayarak 102,800 yuan’dan 53,000 yuan’a geriledi.

Geçtiğimiz aylarda, BYD eski modellerin stoklarını temizlemek için Şubat ayından beri modellerine ücretsiz olarak eklenecek olan yeni sürücü destek özelliklerine sahip olmayan modellere de indirimler uyguladı. Ancak bu adım, BYD’nin iş birliği yaptığı otomobil bayilerini zor durumda bıraktı.

Morgan Stanley analistleri, yapılan indirimlerin pazarın ne kadar zorlu olduğuna dair güçlü bir işaret olduğunu belirtti. Özellikle Nisan ayından bu yana devam eden indirimler, sektördeki rekabetin ne denli sert olduğunu gözler önüne seriyor.

Related Posts

BTK eSIM hizmetlerine erişimi engelledi: 8 platform kapatıldı

BTK, Türkiye’de faaliyet gösteren Saily, Airalo, Holafly, Nomad, Instabridge, Mobimatter, Alosim ve BNESIM adlı eSIM hizmet sağlayıcılarına erişim engeli getirdi. Karar, Yetkilendirme Dairesi tarafından 10 Temmuz 2025’te alındı.

Trump ve Lula karşı karşıya: En yüksek gümrük vergisi Brezilya’ya!

ABD ile Brezilya arasındaki diplomatik ve ticari gerilim yeniden gündemde. İki ülke arasında karşılıklı açıklamalar tansiyonu artırırken, alınan kararlar uluslararası ticaret çevrelerinde yakından izleniyor. Açıklamalar karşılıklı restleşmeye dönüştü.

Dev havayolu şirketi Musk’ın şirketi ile anlaşmayı duyurdu: Jet hızında olacak

Dev havayolu şirketi Elon Musk’ın Starlink şirketi ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Havayolu şirketi Starlink ağı sayesinde yolcularına ‘jet hızı’nda internet hizmeti sunacak

Mazot zammına tepki gösteren çiftçi: “Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor”

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, mazota gelen 1 lira 15 kuruş zamma vatandaşlar tepki gösterdi. Çiftçilik yapan bir vatandaş, “Çiftçi bitti, köylü bitti, esnaf, herkes bitti. Mazot ucuz olmazsa hayat düzelmez ki. Her şey mazottan geliyor iğne ipliğe her şeye zam. Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor” diye konuştu.

Biraya zam geldi: Bir tanesi 117 lira oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV oranlarının güncellenmesiyle, alkol ürünlerinde yeni zamlar arka arkaya gelmeye devam ediyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, iki büyük …

Petrolde yatay seyir -9 Temmuz 2025

Petrol fiyatları güne yatay seyirde başladı. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 69,47 dolardan işlem görüyor.