Otomotiv sektörünün başı onunla belada: Rekabet edemiyorlar! Yüzde 34 indirimi duyurdu

Çin Elektrikli Otomobil Üreticisi BYD Avrupa’da Tesla’yı Geride Bıraktı

Çin, elektrikli otomobil sektöründe hızla dünyanın öncüsü haline gelmeye devam ediyor. Çinli elektrikli otomobil üreticileri, sağladıkları teşvikler ve avantajlarla büyük pazar payına ulaşmış durumda.

Öncü isimlerden biri olan Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Nisan ayında Avrupa pazarında Tesla’nın önüne geçerek dikkatleri üzerine çekti.

Geleneksel motorlu araç üreticileri, Çinli rakipleri karşısında geride kalmaya devam ederken yenilikçi adımlar atmada zorlanıyorlar.

BYD, 22 farklı modeline uyguladığı indirimlerle birlikte Hong Kong borsasında hisselerinin değer kaybının yüzde 8’i geçti.

Hisseler Yüzde 8 Değer Kaybetti

Çinli otomobil üreticilerinden en iyi performansı sergileyen BYD’nin hisseleri yüzde 8’in üzerinde değer kaybederken diğerleri de sektördeki yoğun rekabetin yarattığı endişelerle yüzde 4’e kadar geriledi. Bu markalar arasında Li Auto Inc., Great Wall Motor Co. ve Geely Automobile Holdings Ltd. bulunuyor.

BYD’nin 22 elektrikli ve plug-in hibrid modeline Haziran sonuna kadar uyguladığı indirimler, sektör genelinde fiyat rekabetinin kızışmasına sebep oldu. Elektrikli araç satışları yıllık bazda rekor seviyelere ulaşsa da büyüme hızında yavaşlama gözlemleniyor.

Yüzde 34 İndirim

BYD tarafından yapılan güncelleme kapsamında Seagull hatchback modelinin fiyatı 55,800 yuan’a (7,780 dolar) düşürüldü. Bu fiyat indirimi, dünyanın en ucuz modellerinden biri olan ve 10,000 doların altındaki fiyatıyla dikkat çeken bir modelde yüzde 20’lik bir düşüş anlamına geliyor. Ayrıca Seal çift motorlu hibrid sedan modeli yüzde 34’lük bir fiyat indirimiyle en büyük değer kaybını yaşayarak 102,800 yuan’dan 53,000 yuan’a geriledi.

Geçtiğimiz aylarda, BYD eski modellerin stoklarını temizlemek için Şubat ayından beri modellerine ücretsiz olarak eklenecek olan yeni sürücü destek özelliklerine sahip olmayan modellere de indirimler uyguladı. Ancak bu adım, BYD’nin iş birliği yaptığı otomobil bayilerini zor durumda bıraktı.

Morgan Stanley analistleri, yapılan indirimlerin pazarın ne kadar zorlu olduğuna dair güçlü bir işaret olduğunu belirtti. Özellikle Nisan ayından bu yana devam eden indirimler, sektördeki rekabetin ne denli sert olduğunu gözler önüne seriyor.

Related Posts

Almanya’da işsizlik sabit kaldı

Almanya’da mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı mayıs ayında da yüzde 6,3 seviyesinde kaldı. Ancak işsiz sayısı bir ayda 34 bin artarak 2,96 milyona ulaştı.

Volkswagen’in 4 eski yöneticisi dizel test skandalında dolandırıcılıktan suçlu bulundu

Almanya’da otomobil üreticisi Volkswagen’in eski dört yöneticisi dizel skandalı (Dieselgate) nedeniyle dolandırıcılık suçundan hapis cezasına çarptırıldı.

Yarın o saatlerde IBAN’a para transferi yapılamayacak

Bankalar, 25 Mayıs 2025 pazar günü 04.00– 07.30 saatleri arasında FAST sisteminde bakım çalışması yapılacağını belirtti. Gönderilen mesajda, söz konusu saatler arasında kullanıcıların hizmet kesintisi yaşayacağına ilişkin uyarıda bulunuldu.

Trump’tan Apple’a tarife tehdidi

Trump, yaptığı açıklamada, Apple’ın ABD’de sattığı iPhone’ların yerel olarak üretilmemesi durumunda şirkete yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulanacağı tehdidinde bulundu.

Morgan Stanley’den dikkat çeken analiz: Merkez Bankası faiz sürprizi yapabilir

TCMB’nin mayıs ayı enflasyon raporunu değerlendiren Morgan Stanley, şartların gerçekleşmesi halinde TCMB’den ilk faiz indirimi beklentilerini temmuzdan hazirana çekebileceklerini söyledi. Haziran toplantısının “canlı” olabileceğine işaret etti. “İLK …

Türkiye’nin 67 yıllık dev şirketi iflasın pençesinde. Vergi rekortmeniydi

Bursa merkezli Karataş Şirketler Grubu, 67 yıllık köklü geçmişine rağmen ekonomik zorluklar nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu. Demir-çelik, lojistik ve imalat sektörlerinde faaliyet gösteren grup, Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin verdiği …