Meteoroloji buz kestiren haberi verdi: Bu yaz zor geçecek

“`html

Türkiye’de Nisan Ayında Kış Yaşandı: Soğuk Hava Dalgası Etkili Oldu

Son günlerde Türkiye, Balkanlar’dan gelen soğuk hava dalgasıyla başa çıkmak zorunda kaldı. Hava sıcaklıklarının aniden düşmesi, ülkenin geniş bir bölgesinde kış koşullarını yeniden gündeme getirdi. Bugünden itibaren sıcaklıkların mevsim normallerine geri döneceği öngörülüyor.

Meteorolojik Tahminler: Havanın Durumu

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı raporlara göre, Türkiye’nin iç ve doğu kesimlerinde parçalı ve oldukça bulutlu hava koşulları bekleniyor. İç Anadolu’nun doğusunda, Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde, özellikle Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Kırıkkale, Aksaray, Kırşehir ve Kastamonu çevrelerinde aralıklı yağmur ve sağanak yağışlar görülecek. Diğer bölgeler ise az bulutlu ve açık bir hava ile geçirecek.

Meteorolojiden Ciddî Uyarılar

Bölgedeki yağışların Hakkari, Bitlis, Bingöl, Şırnak ve Siirt çevrelerinde kuvvetli olacağı, ayrıca Orta ve Doğu Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve diğer bazı illerde de yağmur ve sağanak şeklinde gerçekleşeceği bildirilmiştir. Bazı bölgelerde ise karla karışık yağmur ve kar bekleniyor.

Meteorolojik Uyarılar

Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayları yaşanabileceği tahmin ediliyor. Özellikle Doğu Karadeniz’nin yüksek kesimlerinde ve Doğu Anadolu’nun dağlık alanlarında çığ riski mevcut.

Çığ Tehlikesi

Tarım Üzerindeki Olumsuz Etkiler

Ülke genelindeki don olayları tarımsal üretimi önemli ölçüde olumsuz etkiledi. Bazı bölgelerde gece sıcaklıklarının eksi 14-15 derecelere kadar düşmesi, tarım alanlarında büyük zararlara yol açtı. Örneğin, Malatya’da etkili olan kar yağışının ardından meydana gelen zirai don, milyonlarca kayısı ağacına hasar verdi. Tokat’ta ise soğuk hava, üzüm bağları ve ceviz ağaçlarını vurdu. Konya’daki kiraz bahçeleri de benzer şekilde zarara uğradı.

Tarım Üzerindeki Zararlar

Balkanlar’dan gelen bu hava dalgasının sebep olduğu zorlukların etkileri, önümüzdeki günlerde daha net bir şekilde ortaya çıkacak. Çiftçiler, tarlalarındaki hasar nedeniyle zor günler geçirebilir ve bu durum, pazardaki fiyat dengesini etkileyecektir. Meyve ithalatı gündeme gelebilir.

Hava Durumu Tahmini

Hava Sıcaklıkları: Önümüzdeki günlerde önemli bir değişiklik beklenmiyor; sıcaklıkların mevsim normallerinin altında devam etmesi öngörülüyor.

Rüzgar: Genel olarak kuzey yönlerinden, ara ara orta kuvvette, Akdeniz’in iç kesimleri ve İç Anadolu’nun güneydoğu bölgelerinde kısa süreli fırtına (40-70 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor.

Kuvvetli Yağış Uyarısı: Yağışların Hakkari, Bitlis, Bingöl, Şırnak ve Siirt çevrelerinde yoğun olacağı için dikkatli olunması öneriliyor.

Kuvvetli Rüzgar Uyarısı: Rüzgarın Akdeniz’in iç kesimleri ve İç Anadolu’nun güney ve doğu kesimlerinde, kısa süreli fırtına şeklinde etkili olacağı tahmin ediliyor.

Toz Taşınımı Uyarısı: Doğu Anadolu’nun güneydoğusu ve Güneydoğu Anadolu’nun doğusunda toz taşınımı bekleniyor. Bu durum ulaşımda aksamalara neden olabilir.

Zirai Don Uyarısı: Bu sabah ve gece saatlerinde Marmara’nın güney ve doğusu, İç Anadolu, İç Ege, Göller Yöresi, Karadeniz’in iç kesimleri ve Doğu Anadolu’da zirai don beklendiğinden, tarımla uğraşanların dikkatli olması önemlidir.

Zirai Don Uyarısı

Bugünkü Hava Durumu

  • Marmara: Parçalı ve az bulutlu.
  • Ege: Az bulutlu, iç kesimler yer yer parçalı bulutlu. Sabah don olayı bekleniyor.
  • Akdeniz: Doğusu çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak bekleniyor.
  • İç Anadolu: Parçalı ve çok bulutlu; bölgede bu sabah don olayı bekleniyor.
  • Karadeniz: Çok bulutlu, aralıklı yağışlar bekleniyor.
  • Doğu Anadolu: Çok bulutlu, yer yer karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

“`

Related Posts

Saray’dan Bülent Arınç’a çok sert sözler: ‘Sesini kesse iyi olur’

Cumhurbaşkanı Danışmanı Ayhan Ogan, Bülent Arınç’ın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuksuz yargılanmasına yönelik sarf ettiği sözlere sert tepki gösterdi.

Dev şirket 11 bin kişiyi işten atacak. Mesai bitiyor prim kalkıyor

Almanya’nın en büyük çelik üreticisi Thyssenkrupp Steel Europe (TKSE), ekonomik kriz, yüksek enerji fiyatları ve Asya’dan gelen ucuz ithalat baskısı altında köklü bir yeniden yapılandırma sürecine giriyor. Üç gün süren yoğun müzakereler sonrası …

Sevgilisinin ‘tırnak randevusu’ için 100 milyon dolarlık savaş uçağını kaldırdı

Rusya gündemini karıştıran iddia The US Sun’dan geldi. Habere göre Rusya Savunma Bakanı Andrei Belusov’un sevgilisi olduğu iddia edilen 23 yaşındaki Maria Shalaeva, bakanlığa ait Ilyuşin-76 tipi ağır nakliye uçağıyla Rus ordusunun ana …

Haydarpaşa Garı tamamen boşaltıldı

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Haydarpaşa Dayanışması, tarihi Haydarpaşa Garı’nın Kültür ve Turizm Bakanlığına devri sonrası başlatılan tahliyelere karşı basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada Haydarpaşa Garı’nın geçtiğimiz hafta tamamen boşaltıldığı belirtildi.

CHP lideri Özel: Şehit ailelerini, gazileri incitmeden yürütülecek bu sürece Meclis’te en olumlu katkıyı vereceğiz

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ‘Terörsüz Türkiye’ süreci gündemine ilişkin TBMM’de ‘şehit ailelerini, gazileri incitmeden yürütülecek sürece Meclis’te en olumlu katkıyı vereceklerini söyledi.

İYİ Parti’den MSB’ye ’12 şehit’ soruları: ‘İstihbaratı teröristten mi aldınız?’

İYİ Partili Turhan Çömez, 6 Temmuz Pazar günü Irak’ın Pençe-Kilit harekât bölgesinde 12 askerin şehit olduğu olaya ilişkin soru işaretlerini TBMM gündemine getirdi. Çömez, “Mağaradaki aramanın PKK itirafçısı bir kadın teröristin vermiş olduğu bilgiler üzerine yapıldığı iddiaları doğru mu” diye sordu.