İlk kez laboratuvarda üretildi… Ağrı tedavisinde devrim niteliğinde adım

Yapay Sinir Devreleriyle Ağrı Tedavisinde Devrim!

Psikiyatri ve davranış bilimleri alanında öğretim üyesi Sergiu Pasca liderliğindeki ekip, “duyusal assembloid” adını verdikleri minyatür bir sistem geliştirdi. Bu sistem, vücudun derisinden beyne kadar uzanan karmaşık ağrı iletim yolunu taklit ediyor.

Araştırmacılar, bu yapay sistemde elektriksel sinyallerin sinir yolu boyunca ilerlediğine ilk kez tanık oldu. Bu da acı hissinin nasıl iletildiğini doğrudan gözlemleme fırsatı sundu.

Pasca, “Artık bu yolu invazif olmayan bir şekilde modelleyebiliyoruz” diyerek bu yöntemin hayvanlar üzerinde acı verici deneyler yapılmadan da sinir devrelerinin anlaşılmasını sağladığını vurguladı.

Yapay olarak üretilen devreler herhangi bir acı hissetmese de, insan beyninde acı deneyimini oluşturan sinyalleri başarılı bir şekilde iletebiliyor. Bu sistemle, kişiselleştirilmiş tedaviler geliştirmenin ve yeni ağrı kesicilerin test edilmesinin önü açılıyor.

Ayrıca bu model, sinir yaralanmalarının incelenmesine olanak tanırken, bazı insanların neden kronik ağrı yaşadığını anlamaya da yardımcı olabilir.

Çalışmada yer almayan Dr. Vivianne Tawfik, “Ağrı muazzam bir sağlık sorunu. Elimizde hiçbir çözüm kalmadığında hastalarla yüzleşmek çok zor,” diyerek bu çalışmanın ne kadar önemli bir boşluğu doldurabileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Horlamayı dilinizle durdurun! 3 gecede etki ediyor, yatmadan 30 saniye önce yapın

Horlama, sadece uyuyan kişiyi değil, çevresindekileri de rahatsız eden yaygın bir uyku sorunudur. Gece boyunca kesintisiz bir uyku hayali kuranlar için horlama, hem fiziksel hem de sosyal sorunlara yol açabilir. İşte horlamanın bazı nedenleri ve geçirmek için uygulayabileceğiniz pratik bir tüyo.

Okinawa’dan Sardunya’ya: Mavi Bölgeler’in sırrı

Japonya’dan Kosta Rika’ya, Yunan Adaları’ndan Kaliforniya’ya… Dünyada bazı yerler var ki insanları 100 yaşına ilaçsız ulaşıyor. Neden? Beslenmeden sosyal bağlara, hareketten amaç duygusuna… Mavi Bölgeler’de yaşayanlar yaşlanmıyor demeyelim ama çok yavaş yaşlanıyor.

Kokusu yok, fark edilmiyor ama bağımlılık yapıyor! Aileler bu detayı atlıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, elektronik sigara kullanımının 13-15 yaş arasındaki gençlerde hızla yayıldığını ve ciddi akciğer hasarlarına yol açabileceğini söyledi. Aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

İdrar kaçırma hakkında merak edilenler: Nedenleri, türleri, tedavisi

Kadınlarda idrar kaçırmanın yaş ve doğumla arttığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat Ekin, yüzde 90’ı aşan başarı oranına sahip modern cerrahi yöntemlerle bu sorunun kalıcı olarak aşılabildiğini söyledi. Prof. Dr. Ekin “Kadınlar çoğu zaman bu sorunu utanarak gizliyor ya da yaşlılığın doğal sonucu olarak görüp kabulleniyor. Oysa erken müdahale ile yaşam kalitesini ciddi şekilde artırmak mümkün” dedi.

Çene kemiğinizi korumak istiyorsanız bu ilaçlara dikkat!

Prof. Dr. Nuray Yılmaz Altıntaş, osteoporoz tedavisinde yaygın şekilde kullanılan bazı ilaçların ağız ve çene sağlığı üzerinde ciddi yan etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu. Kemik erimesi tedavisi gören hastalara önemli önerilerde bulundu.