Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu: O zorunlulukta yeni tarih!

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), akaryakıt satışlarında vergi denetimini artırmak amacıyla Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında yeni nesil taşıt tanıma birimi (TTB) montaj süresine ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Taşıt sahiplerine verilen bilgiye göre, araç sahipleri 2 Haziran 2025 tarihine kadar gerekli kayıt ve başvuru işlemlerini tamamlarsa, TTB montajı için tanınan süre 30 Haziran 2025’e kadar uzatılacak.

BAŞVURU YAPANLARA EK SÜRE

GİB tarafından yapılan açıklamada, UTTS kapsamında olan tüm taşıt sahiplerinin, akaryakıt harcamalarını gider gösterip göstermediklerine bakılmaksızın, 2 Haziran 2025 tarihine kadar başvuru işlemlerini tamamlamaları durumunda TTB montaj süresinin 30 Haziran 2025’e kadar uzatıldığı ifade edildi.

ZORUNLULUK TÜM TAŞITLAR İÇİN GEÇERLİ

UTTS Uygulama Genel Tebliği’ne göre, kiralama yoluyla edinilen ya da işletmeye dahil edilen ve fiilen işte kullanılan taşıtlara TTB takılması zorunlu hale getirildi. GİB, gerekli kayıt ve başvuruların utts.gov.tr adresi üzerinden yapılması halinde, mükelleflere montaj için tanınan sürenin 30 Haziran 2025’e kadar geçerli olacağını vurguladı.

DENETİMİN AMACI ‘VERGİ GÜVENLİĞİ’

Akaryakıt istasyonlarında vergi güvenliğinin sağlanması ve usulsüz fiş ve faturalardan kaynaklanan vergi kayıplarının önlenmesi hedefleniyor. Yalnızca gider gösterilen araçlar değil, TTS programına kayıtlı olmayan taşıtlar da bu kapsama dahil ediliyor.

MOTOSİKLETLER DE KAPSAMDA

Sistem, işletme adına kayıtlı veya kiralama yoluyla edinilen motosikletleri de kapsıyor. Motosiklet sahiplerinin de, 2 Haziran 2025’e kadar başvuru işlemlerini tamamlayarak 30 Haziran 2025’e kadar montajı gerçekleştirmeleri gerekiyor.

BELGELER DÜZENLENMEZSE YAPTIRIM VAR

UTTS kapsamında belgelerin oluşturulmaması durumunda Vergi Usul Kanunu’na göre yaptırımlar uygulanacak. Kayıtlı olmayan araç sahipleri akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteremeyecekler.

CEZALAR 140 BİN TL’YE KADAR ULAŞABİLİYOR

Yükümlülüklerini zamanında yerine getirmeyen mükellefler, 7 bin liradan başlayıp 140 bin liraya kadar ulaşabilen Özel Usulsüzlük Cezaları ile karşı karşıya kalabilirler. Ayrıca, TTB montajının belirtilen tarihlerde yapılmaması durumunda ceza uygulanabilir.

Yetkililer, mükellefleri mağduriyet yaşamamaları için yükümlülüklerini eksiksiz ve zamanında yerine getirmeleri konusunda uyarıyor.

Related Posts

Merkez Bankası anketiyle değişti: 6 aylık enflasyon farkı hesaplandı, memur ve emekli zammı için yeni oran ortaya çıktı

Temmuz ayında milyonlarca memur ve emekli için yapılacak maaş zammı netleşmeye başladı. 5 aylık enflasyon farkı sonrası gözler haziran verilerine çevrilmişti. Merkez Bankası anketine göre tahmini enflasyonla birlikte 6 aylık fark belirlendi. SSK ve Bağ-Kur emeklisi yüzde 16.95, memurlar ise yüzde 15.84 zam alacak.

Milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren değişiklik: 30 gün içinde cayma hakkı gelecek

Ticaret Bakanlığı, doğrudan satış sistemine ilişkin yeni bir yönetmelik taslağı hazırlayarak sektör için kapsamlı kurallar getirmeye hazırlanıyor. Sabit bir mağaza ya da perakende noktası olmadan, bire bir iletişimle ürün ve hizmet satışına dayanan …

Ömer Koç TOFAŞ yönetiminden ayrıldı

Ömer Koç TOFAŞ yönetiminden ayrıldı

Benzinden sonra motorine de zam geldi!

Benzinden sonra motorine de zam geldi!

Uzman isim 45 gün sonra altının kaç TL olacağını açıkladı. Herkes koşa koşa kuyumcuya gidecek

Altın, güvenli liman olarak değerini korurken, jeopolitik gerilimlerin etkisiyle rekor seviyelere ulaştı. İsrail’in İran’a füze saldırısı sonrası ons altın, 22 Nisan’dan bu yana en yüksek seviye olan 3444 dolara tırmandı. Bugün ise kapalıçarşı’da …

İran Hürmüz Boğazı’nı kapattı

İran küresel petrol ve LNG taşımacılığının kalbi sayılan Hürmüz Boğazı’nı kapattı. İsrail ve İran’ın karşılıklı saldırılarının ardından yüzde 7 artan petrol fiyatlarının da yükselmesi bekleniyor.