Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu: O zorunlulukta yeni tarih!

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), akaryakıt satışlarında vergi denetimini artırmak amacıyla Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında yeni nesil taşıt tanıma birimi (TTB) montaj süresine ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Taşıt sahiplerine verilen bilgiye göre, araç sahipleri 2 Haziran 2025 tarihine kadar gerekli kayıt ve başvuru işlemlerini tamamlarsa, TTB montajı için tanınan süre 30 Haziran 2025’e kadar uzatılacak.

BAŞVURU YAPANLARA EK SÜRE

GİB tarafından yapılan açıklamada, UTTS kapsamında olan tüm taşıt sahiplerinin, akaryakıt harcamalarını gider gösterip göstermediklerine bakılmaksızın, 2 Haziran 2025 tarihine kadar başvuru işlemlerini tamamlamaları durumunda TTB montaj süresinin 30 Haziran 2025’e kadar uzatıldığı ifade edildi.

ZORUNLULUK TÜM TAŞITLAR İÇİN GEÇERLİ

UTTS Uygulama Genel Tebliği’ne göre, kiralama yoluyla edinilen ya da işletmeye dahil edilen ve fiilen işte kullanılan taşıtlara TTB takılması zorunlu hale getirildi. GİB, gerekli kayıt ve başvuruların utts.gov.tr adresi üzerinden yapılması halinde, mükelleflere montaj için tanınan sürenin 30 Haziran 2025’e kadar geçerli olacağını vurguladı.

DENETİMİN AMACI ‘VERGİ GÜVENLİĞİ’

Akaryakıt istasyonlarında vergi güvenliğinin sağlanması ve usulsüz fiş ve faturalardan kaynaklanan vergi kayıplarının önlenmesi hedefleniyor. Yalnızca gider gösterilen araçlar değil, TTS programına kayıtlı olmayan taşıtlar da bu kapsama dahil ediliyor.

MOTOSİKLETLER DE KAPSAMDA

Sistem, işletme adına kayıtlı veya kiralama yoluyla edinilen motosikletleri de kapsıyor. Motosiklet sahiplerinin de, 2 Haziran 2025’e kadar başvuru işlemlerini tamamlayarak 30 Haziran 2025’e kadar montajı gerçekleştirmeleri gerekiyor.

BELGELER DÜZENLENMEZSE YAPTIRIM VAR

UTTS kapsamında belgelerin oluşturulmaması durumunda Vergi Usul Kanunu’na göre yaptırımlar uygulanacak. Kayıtlı olmayan araç sahipleri akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteremeyecekler.

CEZALAR 140 BİN TL’YE KADAR ULAŞABİLİYOR

Yükümlülüklerini zamanında yerine getirmeyen mükellefler, 7 bin liradan başlayıp 140 bin liraya kadar ulaşabilen Özel Usulsüzlük Cezaları ile karşı karşıya kalabilirler. Ayrıca, TTB montajının belirtilen tarihlerde yapılmaması durumunda ceza uygulanabilir.

Yetkililer, mükellefleri mağduriyet yaşamamaları için yükümlülüklerini eksiksiz ve zamanında yerine getirmeleri konusunda uyarıyor.

Related Posts

Fitch’ten Türk bankalarına kritik uyarı: Politik riskler artıyor

Fitch Ratings, yayınladığı son raporunda Türk bankalarının net faiz marjlarında iyileşme olduğunu ancak siyasi belirsizlik ve yüksek TL faiz oranlarının refinansman risklerini artırabileceğini vurguladı. Kredi büyümesinde yavaşlama sürecek, bankacılık sektörü temkinli bir döneme giriyor.

Dünya devi otomotiv markasında isyan! İşçiler greve gitti

Merkezi ABD’de bulunan otomotiv üreticisi Ford’un Avrupa merkezi olan Köln’deki fabrikasında çalışan işçiler, istihdamı 2027 yılına kadar 2 bin 900 kişi azaltmayı planlayan fabrika yönetimine karşı greve gitti. İşçilerin, IG Metall sendikasının …

Ünlü moda devi çalışanlarını işten çıkarıyor

İngiliz lüks moda devi Burberry, küresel harcamalardaki durgunluk nedeniyle yaklaşık bin 700 çalışanını işten çıkarmaya hazırlanıyor. Şirket, bu kararla birlikte operasyonel verimliliği artırmayı ve kârlılığı yeniden yapılandırmayı hedefliyor.

Altın fiyatları dalgalı: Yıl sonu tahminleri değişti mi?

Altın fiyatları, hem küresel piyasalardaki gelişmeler hem de yurt içi ekonomik dinamiklerin etkisiyle dalgalı bir seyir izliyor. Peki altın için yıl sonu tahminlerinde değişiklik oldu mu?

Trump’tan vergi açıklaması: Bunu başarırsak ülkemiz roket gibi olacak

ABD Başkanı Donald Trump, tarihi vergi indirimi düzenlemesinin Kongre’den geçmek üzere olduğunu belirterek, “Başarırsak ülkemiz roket gibi yükselecek” dedi. Trump, ABD’nin yatırım ve istihdamda patlama yaşadığını savundu.

Maliye Bakanlığı 67 milyar lira borçlandı

Maliye Bakanlığı, bugün gerçekleştirilen iki devlet tahvili ihalesinde yaklaşık 67 milyar TL borçlanmaya gitti.