Depremin vurduğu Adıyaman’da Kürtçe kursları başladı

Adıyaman’da 2019’den beri Kürtçe kurs veren Ferat Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (Ferat Der), 6 Şubat depreminde bulundukları bina ağır hasar alması nedeniyle ara vermişti. Dernek Kürtçe kursları ve kültür eğitimlerini konteynerde vermeye başladı.

Dernek, yapılan hazırlıklar sonrasında kentin merkez Karapınar ilçesinde geçici olarak kurdukları konteynerde Kürtçenin Kurmancî lehçesinde 1 ve 2’nci seviye dil eğitimlerine 10 Aralık’ta yeniden başladı. Ferat Der Eşbaşkanı Kazım Turhal, kurs başvurularının devam ettiğini, önümüzdeki günlerde sınıf sayısını arttıracaklarını söyledi.

Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, birinci ve ikinci seviye Kürtçe kursları 20 öğrenciyle başlattıklarını paylaşan Kasım Turhal, “Depremden önce panel, kültür ve dil eğitimi çalışmalarımız vardı. Fakat depremle birlikte çalışmalarımıza ara vermek zorunda kaldık. Depremin ardından tekrardan kendimize bir yer bulmak ve çalışmalarımıza devam etmek için çaba içerisinde olduk. Birçok bina yıkıldı, birçok insanımız yaşamını yitirdi. Ancak bir şekilde ayakta kalmak ve çalışmalarımıza devam etmek zorundaydık. Çabalarımız sonucunda iki konteyner bulduk ve şu anda bu iki konteynerde hem dernek faaliyetlerini hem de derslerimizi veriyoruz” dedi.

‘ÇALIŞMALAR AKSAMADI’

Konteynerde çalışma yürütmenin zorlukları olmasına rağmen, çalışmalarının aksamadığını dile getiren Turhal, şunları söyledi: “Konteynerler küçük olduğu için az sayıda sınıflar oluşturmak zorunda kalıyoruz. Kış ayında olduğumuz için konteynerlerin ısınması zor oluyor. Kurslara yoğun ilgi var. Depremle birlikte halkın diline daha fazla sahip çıkmaya başladığını görüyoruz. Çünkü başvurularımız daha da arttı. Deprem öncesinde bu kadar başvuru yoktu. Ancak şu ana kadar 20 kişiye eğitim veriyoruz ve başvurularımız halen daha devam ediyor. Önümüzdeki hafta başka bir sınıf daha açacağız.”

‘BİR HALKIN DİLİ SEÇMELİ OLAMAZ’

Anadilin önemine vurgu yapan Turhal, sözlerine şöyle devam etti: “Dil, her şeydir. Bir milletin varlığıdır. Bu nedenle de halkımızın diline sahip çıkması gerekiyor. Kendi diliyle konuşarak, yazarak ve okuyarak dilini geliştirmesi gerekiyor. Okullarda Kürtçe eğitim dili olarak verilmiyor. Seçmeli olarak veriliyor ancak bir halkın dili seçmeli olamaz. Dilimiz kadim bir dildir. Bu nedenle halkımızın bu tarz kurslar aracılığıyla dilini geliştirmesi, diliyle yaşaması gerekiyor. Aynı şekilde dil dışında kültür çalışmalarımız da devam ediyor. Başvurular olması takdirde müzik, resim ve folklor alanında da dersler verebiliriz. Önümüzdeki haftalarda panel ve özel günler için de projelerimiz var. Semsûr’ün kültürüyle ilgili de bir projemiz var. Projelerimizi sadece Semsûr ile sınırlı bırakmayarak; Meletî gibi Semsûr’e yakın illerde de bu tarz çalışmalar yapmak gibi projelerimiz var.” (HABER MERKEZİ)

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir