Deprem fırsatçısı ev sahiplerine soğuk duş! Korkunun bile ticaretini yapıyoruz

İstanbul Depremi Sonrası Ankara’da Konut Fiyatları Yükseldi

İstanbul’daki depremin etkisiyle Ankara başta olmak üzere birçok şehirde kira ve konut satış fiyatlarında yüzde 8 ila yüzde 10 arasında bir artış yaşandı. Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) ve Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, fiyatlardaki bu yükselişi fırsatçılık olarak tanımladı. Akçam, “Ev sahiplerinin toplumsal dayanışma ruhuna uygun hareket etmeleri büyük önem taşıyor. Fırsatçı ev sahipleri, emlak danışmanlarını aramamalı” ifadeleriyle ev sahiplerine seslendi.

Akçam, felaket dönemlerinde dayanışmanın önemine vurgu yaparak, bazı ev sahiplerinin zor durumda olan vatandaşlardan faydalanma çabalarının toplumsal vicdanı sarsıcı olduğunu belirtti. Ankara’daki fiyat artışının göç beklentisiyle ilişkili olduğunu dile getiren Akçam, bu durumun sektörde rahatsızlık yarattığını söyledi.

‘İnsanlık Adına Doğru Bir Tutum Sergileyin’

Akçam, Türkiye Gazetesi’nde yer alan haberde ev sahiplerine hitaben, “İnsanlık adına doğru bir tutum sergileyin, fırsatçılığı bir kenara bırakın. Deprem gibi olağanüstü bir dönemde fırsatçılık yapmak toplum vicdanı tarafından kabul edilemez. TEDB ve ATEM olarak, vatandaşlarımızın yanında olmaya ve adaleti sağlamak için bakanlıkla iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Akçam ayrıca, Ticaret Bakanlığı’nın deprem sonrası olası haksız uygulamaları önlemek için yaptığı çalışmalara destek verdiklerini ve sektörde adaleti sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

‘Haksız Fiyat Artışlarına İdari Yaptırım Uygulanacak’

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, bakanlık olarak deprem sonrası emlak sektöründeki fiyat değişimlerini yakından takip ettiklerini söyledi. Gürcan, “Deprem gibi olağanüstü dönemlerde toplumsal dayanışmanın, birlik ve beraberliğin önemi her zamankinden daha fazladır. Bu hassas dönemde, işletmelerimiz ve vatandaşlarımız toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket etmelidir” açıklamasında bulundu.

Gürcan, ayrıca, “Bu süreçte fırsatçılık olarak değerlendirilebilecek hiçbir davranışa izin verilmeyeceğini ve haksız fiyat artışı yapan kişilere karşı idari yaptırımların gecikmeksizin uygulanacağını” belirtti.

Deprem Sonrası Acil İhtiyaç Ürünlerinde de Fırsatçılık Görüldü

Depremin ardından konut sektöründe olduğu gibi acil ihtiyaç ürünlerinde de fiyat artışları yaşandı. Vatandaşların ilgi gösterdiği deprem çantaları ve çadırların fiyatlarında belirgin artışlar gözlendi. Deprem öncesi 373 liraya satılan bir acil durum çantası, deprem sonrası 465 liraya yükseldi. İlk yardım seti ise 219 liradan 389,50 liraya çıktı. İki odalı ve 10 kişilik bir çadırın fiyatı ise 8 bin 711 liradan 9 bin 480 liraya yükseldi.

Nakliye Ücretlerinde de Fahiş Artışlar Yaşandı

İstanbul’daki depremden sonra, vatandaşların farklı şehirlere taşınma talebinde artış görüldü. Bu talep, nakliye sektöründe fiyatların hızla yükselmesine neden oldu. Birçok nakliye firması, artan talepleri fırsata çevirerek taşıma ücretlerine zam yaptı.

Sektör temsilcileri, bu tür fırsatçı uygulamaların hem mağdur vatandaşları daha zor durumda bıraktığını hem de nakliye hizmetlerinin güvenilirliğine zarar verdiğini belirtiyor. Yetkililer, artan nakliye ücretlerinin denetlenmesi gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

İş insanı Ali Osman Boyner son yolculuğuna uğurlandı

Boyner Holding ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinin (TÜSİAD) kurucularından, Boyner Grubu Onursal Başkanı Ali Osman Boyner’in cenazesi İstanbul’da düzenlenen töreninin ardından toprağa verildi.

Polonya Büyükelçisi Lang: Türkiye’nin savunma sanayisi ile işbirliği geliştirilecek

Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Przemyslaw Lang, Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemesini takdir ederek, gelecekte bu alanda güçlü bir işbirliği yapılmasını beklediğini belirtti. Lang, iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda mükemmel olduğunu ve ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, Polonya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ve gümrük birliği sürecini hızlandırma çabalarına da tam destek verdiklerini söyledi.

Bodrum’da site aidatları tavan yaptı: Aylık 120 bin lira ödüyorlar!

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Bodrum Temsilcisi Sevil Ece Gümüş Kapar, Muğla’nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Bodrum’da sitelerdeki aidat fiyatlarının 500 liradan başlayıp, 120 bin liraya kadar çıktığını söyledi. Kapar, “Bunların içerisinde havuz, özel plaj, güvenlik, spa merkezleri, kişiye özel bahçıvan, teknik servis, akıllı ev sistemleriyle entegre edilmiş bir aidat düzeni var”

Beyaz Saray rüzgârı Bitcoin’i uçurdu

Ticaret anlaşmasına dair olumlu sinyaller, kripto paralara da ivme kazandırdı. ABD-Çin ve Güney Kore temaslarından gelen haberlerle artan risk iştahı, Bitcoin’i yeniden yukarı taşıdı.

Metro Türkiye, Türk Somonu’nu tezgahlara taşımaya başladı: “Gelecek nesillere bırakılması gereken değer”

Metro Türkiye, Samsun’da çevreci yöntemlerle yetiştirdiği Metro Premium Türk Somonu’nun ilk hasadını gerçekleştirdi. 350 tonluk üretimde deniz ekosistemi korunurken, gerçekleştirilen 350 tonluk hasatla 250 ton deniz balığının da yem olmasının önüne geçildiği açıklandı.

İstanbul’daki depremler sonrası fırsatçılar ortaya çıktı: Konut ve bilet fiyatları uçtu!

İstanbul’daki depremler sonrası, yurttaşlar güvenlik kaygılarıyla yeni evler arayışına girerken fırsatçılar fiyatları artırarak durumu kendi lehlerine çevirmeye çalıştı. Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, yurttaşları bu konuda dikkatli olmaları yönünde uyararak, fırsatçılara karşı denetim çağrısında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir