Çin ve ABD Tarife Konusunda Müzakereler İçinde Değil
Çin’in Washington Büyükelçiliği, tarafların tarife konusunda müzakere içinde olduğu iddialarının tamamen yanıltıcı olduğunu belirtti. Çin ve ABD arasında herhangi bir istişare veya müzakere yapılmadığı vurgulandı.
ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz günlerde Time dergisine verdiği röportaj ve ardından Papa Franciscus’un cenaze töreni öncesinde yaptığı açıklamalarda, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile tarife konusunda görüştüğünü ileri sürmüş, detayların uygun zamanda açıklanacağını dile getirmişti.
Tarife Restleşmesi Devam Ediyor
ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da duyurduğu karşılıklı tarifelere Çin’den tepki gelmiş ve aynı oranda karşılık verilmişti. Bu durum sonucunda iki ülke arasında tarife restleşmesi yaşanmış, ABD Çin’e uyguladığı gümrük tarifelerini %145’e, Pekin ise %125’e kadar yükseltmişti.
Washington yönetimi diğer ülkelerle olan karşılıklı tarifeleri 90 gün ertelemiş ancak Çin’e yönelik olanlar yürürlüğe girmişti.
Trump’ın “Görüşmeler Aktif” İddiası
ABD Başkanı Trump, Oval Ofis’te düzenlediği bir imza töreninde ABD ile Çin arasındaki gümrük tarifeleri anlaşmazlığına ilişkin konuşmuş, Çin’le bu konuda “görüşmelerin aktif olduğunu” belirtmişti.
Ancak Çin Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı sözcüleri, Trump’ın iddialarını yalanlayarak müzakerelerin devam etmediğini ifade etmişlerdi. Bu duruma rağmen ABD Başkanı, müzakerelerin devam ettiği iddiasını tekrarlamıştı.
Pekin yönetimi, Washington’ı müzakereler konusunda kamuoyunu yanıltmakla suçlamıştı.