AYM’den kritik karar! Cumhurbaşkanı süresi dolmadan Merkez Bankası Başkanı değiştirme-atama yapamaz

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2018 tarihli ve 703 sayılı Anayasa’da Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname‘deki (KHK) çok sayıda hükmü iptal etti. Yapılan düzenlemelerin en önemlilerinden biri de TCMB Başkanlığı hakkında oldu.

AYM, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı’nı görev süresi dolmadan değiştirme yetkisini iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin başvurusu üzerine 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 151. maddesinin (h) ve (j) bentlerini Anayasa’ya aykırı bularak iptal kararı aldı.

Kararın detaylarında şu ifadelerle yer aldı:

* 151. maddesinin; (h) bendiyle 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nun 25. maddesinin birinci fıkrasının yürürlükten kaldırılmasının, (j) bendiyle 1211 sayılı Kanun’un 29. maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “… ve meslekleri ile ilgili olarak en az on yıl çalışmış…” ibaresi ile “… Başkan’ın (Guvernör) önerisi üzerine müşterek kararla beş yıl süre ile…” ibaresinin madde metninden çıkarılmasının ve aynı fıkranın üçüncü cümlesinin yürürlükten kaldırılmasının…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx