Akbank Genel Müdürü Gür: Sektör güçlü yapısını korudu
4 mins read

Akbank Genel Müdürü Gür: Sektör güçlü yapısını korudu

Bankacılık sektörünün 2023 değerlendirmesini yapan ve 2024 yılı için öngörülerini paylaşan Akbank Genel Müdürü Kaan Gür, Türkiye’nin deprem felaketinden dolayısıyla zor süreçlerden geçtiğini belirtti. Gür, “2023’e zorlu bir başlangıcın ardından ülkece Cumhuriyetimizin 100. yılını gurur ve coşkuyla kutlamak, bu sıkıntılı süreçten birlik içerisinde çıkmamızın simgesi oldu. Bu önemli kilometre taşında, bankamızın 75. yılını kutlamak da bizim için ayrı bir mutluluk kaynağıydı. Dönüşüm ve ilerleme yolculuğumuzu kutladığımız bu yılda bankacılık sektöründeki köklü konumumuzu sürdürmenin haklı gururunu yaşadık.” dedi.

EKONOMİDEKİ GELİŞMELER UMUT VERİCİ

2023’te Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri incelediklerinde, deprem felaketinin olumsuz etkilerine rağmen yılın 3 çeyreklik döneminde yıllık yüzde 4,7 büyüme gördüklerini ifade eden Gür,

“Seçimlerin neticelenmesiyle birlikte belirsizlik unsuru ortadan kalkarken bu süreci takip eden bir parasal sıkılaştırma dönemi göze çarpıyor. Bu dönemde olduğu gibi, 2024 yılında da istikrar kazandırıcı adımların devamını bekliyoruz. Politika faizinde beklenen ilave artışların yanı sıra artan borçlanma maliyetlerinin iç talebi törpülediğini, dolarizasyonu azalttığını, cari dengeyi iyileştirdiğini ve hedeflenen dezenflasyon patikasını desteklediğini görebiliriz. Yine ülke risk primindeki iyileşmenin de Türkiye’ye yönelecek sermaye akımlarını olumlu etkileyebileceğini söyleyebiliriz.”

2023’TE SEKTÖR GÜÇLÜ YAPISINI KORUDU

Gür, 2023’te sektörün de güçlü yapısını koruduğunu vurgulayarak, sorunlu kredi oranının düşük seyrini sürdürürken, sermaye yeterlilik oranının da yasal sınırın üstünde kalmaya devam ettiğini, parasal sıkılaştırma dönemiyle birlikte mikro ve makroihtiyati çerçevede sadeleşme adımlarının bankacılık faaliyetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi açısından daha elverişli bir zemin oluşturduğunu söyledi.

Finansal koşullardaki sıkılaşmayla birlikte kredi büyümesi yavaşlasa da net faiz marjlarındaki artışın, kredi arzının iyileşmesini sağlayarak bankacılık sektörünün ana faaliyeti üzerinden kar elde etmesine olanak tanıyan bir ortam sunmaya başladığını ifade eden Gür, “Önümüzdeki dönemde faiz oranlarındaki belirgin yükselişin varlık kalitesine etkileri olabilir. Senaryo bazlı düşünmeye devam etmek, risk yönetimi esaslı yaklaşımı korumak ve ufukta beliren riskleri doğru okuyarak zamanlı adımlar atabilmek başarının anahtarları olacaktır.” dedi.

BANKA OLARAK 51 MİLYAR 469 MİLYON LİRA KONSOLİDE KAR

Akbank’ın 2023 boyunca ülkeyi, toplumu ve müşterilerini desteklemeye devam ettiğini belirten Gür, yılın 9 ayında ekonomiye sağladıkları kredi desteğini, 871 milyar lirası nakdi olmak üzere 1 trilyon 94 milyar lira seviyesine çıkardıklarını, toplam mevduatlarının 1 trilyon 134 milyar liraya, aktiflerinin ise 1 trilyon 717 milyar liraya ulaştığını bildirdi.

Gür, “Yüzde 20,7 düzeyinde gerçekleşen güçlü konsolide sermaye yeterlilik oranımızla reel sektörün büyümesine ve gelişmesine destek olmayı sürdürürken, güçlü sermaye tamponumuzu korumaya devam ettik. Bankamız, yılın 9 ayında 18 milyar 119 milyon lira vergi karşılığı ayırarak 51 milyar 469 milyon lira konsolide net kar elde etti.” diye konuştu.

Yılın ilk 9 ayında 1,7 milyon net aktif müşteri kazanımı gerçekleştirdiklerini, böylece 2 yıldan az bir sürede aktif müşteri sayılarını 4 milyon artırmayı başardıklarını anlatan Gür, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için 2023 yılında çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir