AB, Türkiye için kararı çoktan vermiş! Financial Times başyazarından dikkat çeken Türkiye yorumu

Dünyaca ünlü ekonomi yorumcusu Financial Times Başekonomi Yazarı Martin Wolf, CNBC-e’nin Küresel Görünüm programında Londra Temsilcisi Berfu Güven’in sorularını yanıtladı. Türkiye ekonomisini 40 yıldır yakından izleyen Wolf, son gelişmeleri hem sürpriz hem de umut verici bulmadığını belirtti.

TÜRKİYE LİBERAL DEMOKRASİ ROTASINDAN UZAKLAŞTI

Wolf’a göre Avrupa’nın Türkiye’deki gelişmelere sessiz kalması, sadece Ukrayna savaşı ve Trump gibi büyük sorunlara odaklanmasından değil, aynı zamanda Türkiye ile ilgili umutlarını büyük ölçüde kaybetmiş olmasından kaynaklanıyor.

Avrupa, artık Türkiye’nin AB’ye katılmayacağını ve liberal demokrasi rotasından uzaklaştığını kabul etmiş durumda. Bu, bir tür kabullenilmiş gerçekçilik.

Türkiye’nin yakın tarihine dair değerlendirmelerde de bulunan Wolf, bugünkü siyasi yapının önceki dönemlerden tamamen farklı olduğunu vurguladını belirtti.

Bu hükümetin, merhum sevgili dostum Kemal Derviş’in gerçekleştirdiği reformlar ve istikrar adımlarından büyük ölçüde faydalandığını düşünüyorum. Türkiye’yi sık sık ziyaret ettiğim dönemlerde bu reformların etkisi çok belirgindi. Bu olağanüstü ve harika miras, Sayın Erdoğan döneminde Ali Babacan ve Mehmet Şimşek gibi çok akıllı politika yapıcılar tarafından sürdürüldü. Ancak bu mirasın önemli ölçüde aşındığını da söylemeliyim. Yine de son yıllarda Sayın Şimşek’in ekonomiyi yönetme biçiminden çok etkilendim. Tekrar görevinin başında olmasından memnuniyet duyuyorum.

TÜRKİYE BÜYÜK POTANSİYELLERE SAHİP

Martin Wolf, Türkiye’nin büyük bir potansiyele sahip olduğunu ancak bu potansiyelin hayata geçmesinin uygulanan politikaların kalitesine bağlı olduğunu dile getirdi:

“Türkiye büyük potansiyele sahip bir ülke; stratejik konumu, çalışkan halkı ve geniş iç pazarıyla önemli avantajlara sahip. Ancak bu potansiyelin hayata geçmesi, uygulanan politikalara bağlı. Mevcut yönetim döneminde özellikle para politikası ve enflasyon konusunda tutarsızlıklar yaşandı. Son dönemde Mehmet Şimşek’in göreve gelmesiyle birlikte ekonomi yönetiminde olumlu gelişmeler görülüyor. Yine de Cumhurbaşkanı’nın mutlak siyasi kontrolü, Türkiye’ye dair küresel düzeyde güven ve istikrar endişelerine yol açıyor. Demokrasi eksikliği, belirsizliği artıran temel unsur olarak öne çıkıyor.”

TRUMP’IN ATTIĞI ADIMLAR ‘ULUSAL İNTİHAR’

Wolf, Trump’ın küresel ticaret düzenine karşı tavrını ise oldukça sert bir dille eleştirdi.

Trump’ın ticaret politikası öngörülemez, agresif ve yıkıcı. Bu, yalnızca müttefikleri değil, ABD ekonomisini de vuruyor. İş dünyası önünü göremiyor; bu belirsizlik ise küresel ekonomi için en büyük tehdit.

Trump’ın attığı adımları ‘ulusal intihar‘ olarak niteleyen Wolf, ABD’nin geleneksel değerlerinden uzaklaşmasının Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada ciddi güvensizlik yarattığını dile getirdi.

Bu durum bana, bu sabah bir meslektaşımın mükemmel şekilde ifade ettiği gibi, küresel ölçekte büyük sonuçları olacak bir tür ulusal intihar gibi görünüyor. Bu da dünyanın, dünya ekonomisinin ve Batı’nın geleceği açısından beni fazlasıyla endişelendiriyor.

İLERİYİ TAHMİN ETMEK NEREDEYSE İMKANSIZ

Martin Wolf geleceğe dair beklentiler konusunda ise oldukça temkinli: “Artık dört yıl sonrası için tahmin yürütmek neredeyse imkansız. Belirsizlik, tüm karar alma mekanizmalarını felç ediyor.

Related Posts

Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı, TBMM Başkanı Kurtulmuş’u istifaya çağırdı: ‘Tarihsel yaralar üzerinden siyaset yapılamaz’

TBMM Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un Safevi Devleti kurucusu Şah İsmail’e karşı ifadeleri tepkilere neden oldu. Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı’ndan “Tarihsel yaralar üzerinden siyaset yapılamaz. Türkiye laik bir cumhuriyettir” açıklaması yapılarak Kurtulmuş istifaya davet edildi.

Rus iş dünyasından ekonomi için “resesyon” uyarısı

Rusya Sanayici ve Girişimciler Birliği (RSPP) Başkanı Aleksandr Şohin, Rus ekonomisindeki büyümenin yavaşladığını belirterek, “Ancak teknik bir resesyona dahi girmememiz çok önemli.” dedi.

Bahçeli çağrı yapmış, Numan Kurtulmuş yeşil ışık yakmıştı; AKP’den ‘komisyon’ itirazı: Önce silahlar teslim edilmeli

Bahçeli çağrı yapmış, Numan Kurtulmuş yeşil ışık yakmıştı; AKP’den ‘komisyon’ itirazı: Önce silahlar teslim edilmeli

İsrail Filistinli lideri öldürdü! Eşi ve çocuklarını alıkoydu

Filistin’deki Halk Direniş Komiteleri’nin silahlı kanadı En-Nasır Selahaddin Tugayları, özel operasyonlar sorumlusu kod adı “İslam” olan Ahmed Kamil Serhan’ın (44) hayatını kaybettiğini açıkladı. Serhan’ın Han Yunus’un batısında yer alan El-Ketibe …

Tanju Özcan, meydan okudu: ‘Tutuklayın yargılanalım ikimiz’

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Kartalkaya’daki yangında 78 kişinin hayatını kaybetmesine rağmen Kültür ve Turizm ile Çalışma Bakanlığı yetkililerine dava açılmamasına sert çıktı. Bakan Ersoy’u etiketleyerek “Hodri meydan” dedi.

İsrail’den Gazze’ye büyük operasyon!

Ayrıntılar geliyor…