Almanya’da AfD’ye yasak yolu açıldı

Almanya’da Yeni Hükümet Krizi: AfD Partisi Yasaklanabilir!

Almanya’da henüz güvenoyu almayan yeni hükümetin ilk krizi, aşırı sağcı parti AfD oldu. Anayasa Mahkemesi’nin “aşırı sağcı” olarak tanımladığı ve demokrasiye tehdit olarak gördüğü Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) yasaklanabilir.

Yeni başbakan Friedrich Merz hükümetinin bu konuda nasıl bir karar alacağı bilinmiyor. 23 Şubat seçimlerinden ikinci olarak çıkan ve yüzde 20.8 oy oranı ile meclise 152 sandalye sokan AfD’nin yasaklanması artık hükümet kararına bağlı.

İKİ PARTİDEN FARKLI SESLER

Ancak hükümetin Hıristiyan Birlik Partileri kanadı ile Sosyal Demokrat Parti kanadından farklı sesler geliyor. CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann, “Çok fazla seçmen AfD’ye protesto için oy veriyor. Protestoyu yasaklayamazsınız” derken, CDU’nun bazı yetkilileri de, “Dikkat edilmeli ama yasak pek uygun değil” görüşünde.

Başbakan Merz’in tavrının ne olacağı bilinmiyor ancak SPD lideri Lars Klingbeil, AfD’nin yasağının artık mümkün olabileceğini belirterek, “AfD, başlı başına Almanya’ya karşı bir meydan okuma. Bundestag’daki temsilcilerinin milletvekili olma hakkı daha yok” açıklaması yaptı. Her iki partinin bir çok kanadından da bir an önce “yasak kararı”nın verilmesi yönünde sesler yükseliyor.

AFD İTİRAZ EDECEK

AfD liderleri Alice Weidel ve Tino Chrupalla, bu kararın “kamuoyunda itibarsızlaştırma ve suç sayma” olarak görüldüğünü söyledi. Sınıflandırmanın “açıkça siyasi amaçlı” olduğu belirtilirken, yasal itiraz yollarının kullanılacağını açıkladı.

 

Related Posts

Murat Yetkin: Yerleşik düzen baskı dozunu artırdıkça Erdoğan büyümüştü; bu defa sıra Özgür Özel’de

Murat Yetkin: Yerleşik düzen baskı dozunu artırdıkça Erdoğan büyümüştü; bu defa sıra Özgür Özel’de

Başvurular başladı… TÜİK 12 uzman yardımcısı alacak!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), merkez teşkilatında görevlendirmek üzere 12 uzman yardımcısı istihdam edecek. Başvurular bugünden itibaren alınmaya başlayacak, 15 Mayıs’ta sona erecek.

Önce darbedildi, sonra intihar etti: dosyada takipsizlik kararı çıktı

İzmir’in Çiğli ilçesinde Ebru Açıkalın (39), dini nikahla birlikte yaşadığı A.D. (46) tarafından ‘darbedildikten sonra’ tabancayla intihar etti. A.D. hakkında, Açıkalın’a ve ailesine yönelik ‘Silahla tehdit’ ile ‘Kasten yaralama’ suçlarından toplam 22 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Ailenin avukatı, A.D’nin ‘İntihara yönlendirme’ suçundan da yargılanmasını talep etti. Ancak savcılık, Ebru’nun kendi iradesiyle intihar ettiği ve bu yönde bir yönlendirme ya da teşvik bulunmadığı gere

20’si kamu personeli! Ankara’da FETÖ operasyonu

Ankara’da düzenlenen FETÖ operasyonunda 33 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 20’si ise kamu personeli.

Romanya’da cumhurbaşkanlığı seçimi tamamlandı

Romanya’da bugün gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk sonuçları belli oldu. Bu seçim, geçtiğimiz kasım ayında Rusya’nın müdahil olduğu iddiaları nedeniyle iptal edilen seçimden aylar sonra yapıldı. Oy verme işlemi yerel saatle 19.00’da sona erdikten sonra başlayan sayım sürecinin ardından açıklanan ilk verilere göre, hiçbir aday yüzde 50 barajını aşamadığı için seçimler ikinci tura kaldı.

Bakü ziyareti iptal oldu! Türkiye hava sahasını kapattı iddiası

İsrail Başbakanlık ofisi, Binyamin Netanyahu’nun “yoğun siyasi programı” nedeniyle planlanan Azerbaycan ziyaretini iptal etmek zorunda kaldığını duyurdu. Ancak İsrail medyasına göre Türkiye, “Siyon Kanadı” devlet uçağının hava sahasından geçmesine izin vermeyi reddettiği için ziyaret gerçekleşemedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir