Mutfakta yaptığınız bu hata zehirlenmeye neden olabilir!

Güvenli Gıda Tüketiminin Püf Noktaları

Gıda zehirlenmelerinden korunmanın en önemli yolu, güvenilir kasap ve marketlerden temin edilen malzemeleri hijyen kurallarına uygun bir şekilde hazırlamaktan geçiyor. Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özge Ünlü, bu konuda önemli tavsiyelerde bulundu.

Doç. Dr. Ünlü, gıdaya temas etmeden önce ellerin en az 20 saniye boyunca sabunlu su ile yıkanması gerektiğini vurgularken, ayrıca gıdaların mutlaka iyice pişirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, çiğ tüketilen meyve ve sebzelerin de iyice yıkanarak tüketilmesi gerektiğini söyledi.

‘Salmonella Pek Çok Enfeksiyona Yol Açıyor’

Doç. Dr. Özge Ünlü, günümüzde sıkça karşılaşılan gıda zehirlenmeleri ve Salmonella bakterisi hakkında da önemli açıklamalarda bulundu. Salmonella’nın hem insanlar hem de hayvanlarda enfeksiyon oluşturabilen bir bakteri olduğunu belirten Ünlü, bu bakterinin besin zehirlenmesinin yanı sıra sistemik enfeksiyonlara da sebep olabileceğini ifade etti.

‘İlk 8 ve 72 Saat İçerisinde Belirtiler Ortaya Çıkıyor’

Özellikle yaşlı, çocuk ve bağışıklığı zayıf bireylerde besin zehirlenmelerinin ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirten Doç. Dr. Ünlü, şüpheli bir gıda tüketiminden sonra ortaya çıkan belirtileri göz ardı etmemenin önemine dikkat çekti. Karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ateş gibi belirtiler gösteren kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini söyledi.

Az Pişen Tavuk Eti ve Salmonella

Yaz aylarında özellikle az pişmiş tavuk etlerinin tüketilmesi ile yaygın salgınlara yol açabilen Salmonella bakterisinin, kırmızı ve beyaz etleri kontamine edebildiğini belirten Doç. Dr. Ünlü, aynı zamanda tavuk yumurtaları, çiğ yumurtalardan hazırlanan soslar, meyve ve sebzelerin dahi Salmonella bakterisi ile kontamine olabileceğini belirtti. Bu nedenle, gıda güvenliğinin öneminin altını çizdi.

Güvenilir Kaynaklardan Temin Edilmeli

Salmonella enfeksiyonlarından korunmak için alınabilecek en önemli önlemlerden birinin, et ve sebzeleri güvenilir marketlerden temin etmek olduğunu söyleyen Ünlü, ellerin yeterince yıkanması ve gıdaların doğru şekilde pişirilmesi gerektiğini hatırlattı. Ayrıca, çiğ tüketilen gıdaların iyice yıkanmasının da önemine vurgu yaptı.

El Hijyeni Çok Önemli

Salmonella enfeksiyonlarından korunmak için hijyenik önlemlerin mutlaka alınması gerektiğini belirten Doç. Dr. Özge Ünlü, el hijyeninin önemine dikkat çekerek, bulaş zincirini kırmak adına ellerin düzenli olarak yıkanması gerektiğini söyledi. En yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini unutmayın.

Related Posts

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Horlamayı dilinizle durdurun! 3 gecede etki ediyor, yatmadan 30 saniye önce yapın

Horlama, sadece uyuyan kişiyi değil, çevresindekileri de rahatsız eden yaygın bir uyku sorunudur. Gece boyunca kesintisiz bir uyku hayali kuranlar için horlama, hem fiziksel hem de sosyal sorunlara yol açabilir. İşte horlamanın bazı nedenleri ve geçirmek için uygulayabileceğiniz pratik bir tüyo.

Okinawa’dan Sardunya’ya: Mavi Bölgeler’in sırrı

Japonya’dan Kosta Rika’ya, Yunan Adaları’ndan Kaliforniya’ya… Dünyada bazı yerler var ki insanları 100 yaşına ilaçsız ulaşıyor. Neden? Beslenmeden sosyal bağlara, hareketten amaç duygusuna… Mavi Bölgeler’de yaşayanlar yaşlanmıyor demeyelim ama çok yavaş yaşlanıyor.

Kokusu yok, fark edilmiyor ama bağımlılık yapıyor! Aileler bu detayı atlıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, elektronik sigara kullanımının 13-15 yaş arasındaki gençlerde hızla yayıldığını ve ciddi akciğer hasarlarına yol açabileceğini söyledi. Aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

İdrar kaçırma hakkında merak edilenler: Nedenleri, türleri, tedavisi

Kadınlarda idrar kaçırmanın yaş ve doğumla arttığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat Ekin, yüzde 90’ı aşan başarı oranına sahip modern cerrahi yöntemlerle bu sorunun kalıcı olarak aşılabildiğini söyledi. Prof. Dr. Ekin “Kadınlar çoğu zaman bu sorunu utanarak gizliyor ya da yaşlılığın doğal sonucu olarak görüp kabulleniyor. Oysa erken müdahale ile yaşam kalitesini ciddi şekilde artırmak mümkün” dedi.

Çene kemiğinizi korumak istiyorsanız bu ilaçlara dikkat!

Prof. Dr. Nuray Yılmaz Altıntaş, osteoporoz tedavisinde yaygın şekilde kullanılan bazı ilaçların ağız ve çene sağlığı üzerinde ciddi yan etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu. Kemik erimesi tedavisi gören hastalara önemli önerilerde bulundu.