Türk bilim insanlarından depreme ve korozyona duyarlı ‘akıllı çimento sensörü’

Yeni Dönem

Çankırı Karatekin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Barış Şimşek liderliğinde, Afyon Kocatepe ve Yalova üniversitelerinden akademisyenlerin katılımıyla yapı güvenliğini artırmayı hedefleyen çığır açıcı bir proje hayata geçirildi. Bilim insanları, binalardaki en küçük deformasyonları anında algılayabilen çimento tabanlı, nano malzeme destekli sensörler geliştirdi.

ÇAKÜ Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, üniversitenin Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nda düzenlenen basın toplantısında Türkiye’nin deprem kuşağında bulunduğunu vurgulayarak, afetlere karşı dirençli ve “akıllı şehirler” vizyonunun önemine dikkat çekti. Çiftçi, şehirlerin daha güvenli hale getirilmesinde yapı malzemelerinin kalitesinin kritik bir rol oynadığını belirtti ve şunları söyledi:

Araştırma ekibimiz, çevre dostu, toksik olmayan ve ekonomik açıdan avantajlı nano elyaflarla modifiye edilmiş çimento bazlı sensörler geliştiriyor. Bu inovatif malzeme, yapıların uzun ömürlü ve depreme karşı daha dayanıklı olmasına yardımcı olacak.

HER BİNAYA ENTEGRE EDİLEBİLİR

Proje kapsamında yer alan Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Şimşek, geliştirdikleri sensörlerin sadece yeni binalarda değil, mevcut yapılarda da kullanılabileceğini belirtti:

Nano malzemeler sayesinde çimentoya iletkenlik kazandırarak onu adeta bir sensöre dönüştürüyoruz. Bu sensörler, kolonlara takılıp çıkarılabilen yapısıyla mevcut binalara entegre edilebiliyor ve yapıdaki mikroskobik çatlakları, deformasyonları ya da deprem dışı yorulmaları erken aşamada algılayabiliyor.

DEPREM VE KOROZYON RİSKİNİ İZLEYECEK

Yeni sensörlerin yalnızca sarsıntıları değil, yapı içindeki korozyon sürecini de izleyebildiğini belirten Şimşek, bu alanda TÜBİTAK destekli iki patent başvurusu olduğunu açıkladı:

Donatıların zamanla maruz kaldığı aşınmaları gözlemlenmesi neredeyse imkansızdır. Ancak bu sensörler, yapının derinlerindeki yapısal yıpranmaları tespit etme kabiliyetine sahiptir. Ayrıca bu verileri internet üzerinden yapay zekâ destekli mobil sistemlerle anlık olarak takip etmek mümkün olacaktır.

Related Posts

Dev şirket duyurdu: İnternetin kuralları tamamen değişiyor!

İnternetin büyük bölümüne güç sağlayan altyapı şirketi Cloudflare, ‘internetin kurallarını tamamen değiştirdiğini’ duyurdu.

Apple’dan 2025 sonunda çıkacak modeller: İşte beklenen ürünler

2025 yılının ikinci yarısını geçtiğimiz şu günlerde, Apple yıl bitmeden piyasaya sürmeyi planladığı 15’ten fazla yeni ürünle teknoloji dünyasını heyecanlandırmaya hazırlanıyor. Yazılımda iOS 26 gibi büyük güncellemelerin yanı sıra, şirket donanımda da kapsamlı yenilikler sunacak.

Türkiye Muaythai Şampiyonası sona erdi

Türkiye Muaythai Federasyonu tarafından düzenlenen Hayrullah Camadan Gençler Türkiye Şampiyonası sona erdi.

Instagram’ın yeniden paylaşma özelliği kullanıma açıldı

Instagram için yeniden paylaşma özelliği kullanıma açıldı. Farklı uygulamaların bünyesinde yıllardır bulunan özellik, Instagram için yeni kullanıma sunuldu.

Action’dan telefon şarjına güneş enerjili çözüm

Perakende zinciri Action, akıllı telefon kullanıcılarının pil bitme endişesini ortadan kaldıracak yenilikçi bir ürünü raflarına taşıdı. Artık kamp yaparken, doğa yürüyüşlerinde veya elektrik erişiminin kısıtlı olduğu herhangi bir yerde, güneş …

Real Madrid Al Hilal maçı hangi kanalda canlı izlenecek? Real Madrid Al Hilal maçında Arda Güler oynuyor mu? Real Madrid Al Hilal canlı yayını

Real Madrid Al Hilal maçı canlı yayın bilgileri maç saatinin yaklaşmasıyla araştırılan konulardan. 2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası H Grubu’nda bu akşam Arda Güler’li Real Madrid Al Hilal ile karşı karşıya gelecek. İlk 11’lerin belli olduğu mücadelede Arda var mı sorusu araştırılırken, maçın canlı yayınlanacağı kanal da futbolseverlerin ilgilendiği bilgilerden. Saat 22.00’da başlayacak Real Madrid Al Hilal maçının hangi kanaldan canlı izleneceği ve detaylar belli oldu.