Dünyanın en çok yemek yiyen 15 ülkesi sıralandı: İşte Türkiye’nin listedeki yeri

Ekonomik faktörlerin yanı sıra, çevresel ve coğrafi etkenler de birçok ülkede beslenme alışkanlıklarını şekillendiriyor. Örneğin, iklim değişikliği nedeniyle bazı ada ülkeleri giderek daha fazla işlenmiş gıda ithalatına bağımlı hale gelmiştir. 

Kitlesel kentleşme, yaşam tarzlarını köklü şekilde değiştirirken, özellikle düşük gelirli ülkelerde beslenme alışkanlıklarını da etkiliyor. İşte en çok yemek yiyen ülkeler arasında Türkiye’nin sırası…

Liste, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tüketim endeksi bazında Kişi başına ortalama günlük kalori alımı.

15. Romanya 

Romanya, dünyanın en büyük gıda tüketicileri sıralamasında 15. sırada yer alıyor. Ülkenin geleneksel mutfağı, sarmale (lahana dolması) ve balmos (peynirli polenta) gibi lezzetlerle dikkat çekiyor. Günlük kişi başı kalori tüketimi ise 3.490 olarak hesaplanmış durumda.

14. Türkiye

Türkiye, dünyanın en büyük 14. gıda tüketicisi olarak listede kendine yer buluyor. Mutfağıyla dünyaca ünlü olan Türkiye, lezzetli kebapları ve baklavasıyla dikkat çekiyor. Ülkede kişi başına düşen günlük kalori tüketimi ise ortalama 3.500 olarak kaydedilmiş durumda. 

13. İsrail

İsrail, dünyanın en büyük 13. gıda tüketicisi olarak sıralamada yer alıyor. Ülkenin mutfağı, örgülü challah ekmeği ve geleneksel gefilte balığı gibi klasik Yahudi yemekleriyle dikkat çekiyor. İsrail’de kişi başına düşen günlük kalori tüketimi ise 3.530 olarak hesaplanmış.

12. Fransa

Fransa, dünyanın en büyük 12. gıda tüketicisi olarak listede yer alıyor. Fransız mutfağı, coq au vin, geleneksel soğan çorbası ve krep gibi klasik lezzetleriyle tanınıyor. Ülkede kişi başına düşen günlük kalori tüketimi ise ortalama 3.530.

11. Kanada

Kanada, dünyanın en büyük 11. gıda tüketicisi sıralamasında yer alıyor. Ülkede kişi başına düşen günlük ortalama kalori tüketimi 3.530. Kanada mutfağının ikonik lezzetlerinden biri olan poutine, özellikle Quebec şehrini ziyaret edenlerin en çok tercih ettiği klasik tatlar arasında bulunuyor.

10. Almanya

Almanya, dünyanın en büyük 10. gıda tüketicisi olarak dikkat çekiyor. Ülkede kişi başına düşen günlük ortalama kalori tüketimi 3.540 olarak kaydedilmiş durumda. Alman mutfağı, simit ve şnitzel gibi zengin lezzetleriyle herkesin damak zevkine hitap ediyor.

9. Portekiz

Portekiz, dünyanın en büyük 9. gıda tüketicisi sıralamasında yer alıyor. Ülkede kişi başına düşen günlük kalori alımı 3.580. Kuzeydeki Porto şehri, unutulmaz Francesinha’sı ve klasik pastel de nata tatlısıyla, Portekiz mutfağının zengin ürünleri arasında yer alıyor.

8. İrlanda 

İrlanda, dünyanın en büyük 8. gıda tüketicisi olarak listede yer alıyor. Ülkede kişi başına düşen günlük ortalama kalori tüketimi 3.590. İrlanda mutfağı, ünlü İrlanda sodalı ekmeği ve klasik güveç gibi lezzetlerle kendine özgü bir kimlik sunuyor.

7. Malta

Malta’nın küçük bir takımada olması sizi yanıltmasın; iştahları büyüklükleriyle yarışıyor. Ülkenin günlük kişi başına düşen ortalama kalori alımı 3.600.

6. İtalya 

İtalya’nın mutfağı, uluslararası düzeyde büyük bir ilgi görmeye devam ediyor. Kim lezzetli bir kase makarnaya karşı koyabilir ki? Ülke, kişi başına düşen günlük ortalama 3.650 kalori ile dünyanın en büyük 6. gıda tüketicisi olarak dikkat çekiyor. İtalya’nın doyurucu ve rafine yemek kültürü, bu sıralamada güçlü bir yer edinmesini sağlıyor.

5. Lüksemburg

Lüksemburg, dünyanın en büyük 5. gıda tüketicisi olarak dikkat çekiyor. Ülkede kişi başına düşen günlük ortalama kalori tüketimi 3.680 olarak hesaplanıyor. Lüksemburg mutfağı, komşuları Fransa, Almanya ve Belçika’nın gastronomik etkilerini taşıyan zengin ve çeşitli lezzetleriyle öne çıkıyor.

4. Belçika

Avrupa’nın en küçük ülkelerinden biri olan Belçika, dünyanın en büyük 4. gıda tüketicisi olarak listede yer alıyor. Ülkenin kişi başına düşen günlük kalori alımı 3.690. Belçika’nın cazibesi, ünlü çikolataları ve diğer klasik ikramlarıyla, bu yüksek tüketim rakamını anlamlı kılıyor.

3. Yunanistan

Yunanistan’da kişi başına düşen günlük ortalama kalori alımı 3.710 olarak kaydedilmiş durumda. Yunanistan’ın mutfak kültürü, ülkenin sıralamada üstlerde yer almasını sağlıyor.

2. Amerika Birleşik Devletleri

İkinci en büyük gıda tüketicisinin ilk sırada olmaması sizi şaşırtabilir! Amerika Birleşik Devletleri, kişi başına düşen günlük ortalama 3.750 kalori tüketimiyle bu listede ikinci sırada yer alıyor. 

Avusturya, dünyanın 

1. Avusturya 

en büyük gıda tüketicisi olarak zirvede yer alıyor. Alplere tırmanmak gibi fiziksel aktiviteler, ülkedeki yüksek enerji ihtiyacını yansıtırken, Avusturyalıların kişi başına düşen günlük ortalama kalori tüketimi 3.800 olarak hesaplanıyor. 

Related Posts

Erdoğan müjde vermişti: Nevruza ‘milli bayram’ kanun teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi bayram ilan edileceğini açıkladığı Nevruz’un milli bayram ilan edilmesine ilişkin teklif sundu. Sunulan kanun teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

BTP Lideri: Bu topraklarda Sözcüler bitmez

BTP lideri Hüseyin Baş, SÖZCÜ TV ekranının 10 gün boyunca karartılmasına sert tepki gösterdi.

Altın kaçakçılarına karşı harekete geçtiler: İhbar edene dev ödül verilecek

Gana hükümeti, yasa dışı altın ticaretine karşı mücadelede yeni bir döneme girdi. Afrika’nın en büyük altın üreticilerinden biri olan ülkede, altın kaçakçılığını ihbar eden vatandaşlara büyük ödül verilecek. İhbar sonucunda ele geçirilen altının …

Nikah memurları da işin içinde: Türk erkeklerini evlendirip paraya para demiyorlarmış!

Ankara merkezli düzenlenen operasyonda, sahte belgelerle vize süresi dolmuş Fas uyruklu kadınların para karşılığı Türk vatandaşlarıyla evlendirildiği tespit edildi. Gözaltına alınan 30 kişi arasında 10 evlendirme memuru da bulunuyor.

Erdoğan “Cumhur İttifakı olarak bu adımı atalım” demişti; kanun teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Erdoğan “Cumhur İttifakı olarak bu adımı atalım” demişti; kanun teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Mehmet Şimşek’in tasarruf genelgesi delik deşik! Acil ve zorunlu Mercedes

Kamuya acil ve zorunlu haller dışında yeni araç alımı yasaklandı fakat Devlet Malzeme Ofisi, 2 Mercedes ve 7 Audi alıp bazı kurumlara verdi.