Hemen hemen hepimiz kullanıyoruz! Deniz yaşamına etkisi çok fazla

Küresel güneş kremi pazarı hızla büyüyor ve 2028 yılına kadar 13,6 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ancak, bu ürünlerin büyük miktarlarda denizlere karıştığı belirtiliyor. Araştırmaya göre, eğer kullanılan güneş kreminin yüzde 50’si yıkanarak denize karışıyorsa, sahilde bin kişinin güneş kremi sürmesiyle 35 kg kimyasal madde okyanusa taşınabiliyor.

Marine Pollution Bulletin dergisinde yayımlanan araştırma, güneş kremleri ve UV filtreleri ile ilgili 110’dan fazla bilimsel yayını inceledi. Bilim insanları, her yıl sadece mercan resiflerine 6 bin  ile 14 bin ton arasında UV filtresinin karıştığını ve bu durumun ekosistemler üzerinde ciddi sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

Araştırmanın baş yazarı ve Plymouth Deniz Laboratuvarı’nda doktora araştırmacısı olan Anneliese Hodge, şu ana kadar yapılan çalışmaların yalnızca yüzeysel olduğunu belirtti. “Bu kimyasalların deniz yaşamını nasıl etkilediğini tam anlamıyla bilmiyoruz. Daha da önemlisi, bu bileşenlerin besin zincirinde birikme potansiyelini araştırmalıyız” dedi.

UV filtreleri, yoğun turistik bölgelerden Antarktika gibi uzak noktalara kadar dünya genelinde deniz ortamlarında tespit edildi. Bu maddeler doğrudan yüzme sırasında suya karışabildiği gibi, plaj duşları yoluyla da denizlere taşınabiliyor.

Güneş kremlerinde en yaygın bulunan kimyasal bileşenlerden biri olan benzofenon, kalıcı ve toksik bir madde olarak tanımlanıyor. Avrupa Kimyasallar Ajansı (ECHA), özellikle benzofenon-3 adlı bileşiğin hormon bozucu bir etkiye sahip olup olmadığını incelemeye aldı.

Araştırmaya göre, güneş kremi kirliliği yalnızca denizlerde değil, tarımda da etkili oluyor. Atık su arıtma tesislerinden geri dönüştürülmüş suyun gübre olarak kullanılması, bu kirleticilerin tarım arazilerine ve oradan da su yollarına ulaşmasına neden olabiliyor.

Mevcut atık su arıtma yöntemleri de UV filtrelerinin toksisitesini azaltmada etkisiz kalıyor. Plymouth Üniversitesi’nde genetik toksikoloji ve ekotoksikoloji profesörü olan Prof. Awadhesh Jha, “Giderek artan miktarlarda ve farklı türlerde güneş kremi bileşeni çevreye karışıyor ve bu kirleticiler birbirleriyle etkileşime giriyor” dedi.

Related Posts

Dev şirket duyurdu: İnternetin kuralları tamamen değişiyor!

İnternetin büyük bölümüne güç sağlayan altyapı şirketi Cloudflare, ‘internetin kurallarını tamamen değiştirdiğini’ duyurdu.

Apple’dan 2025 sonunda çıkacak modeller: İşte beklenen ürünler

2025 yılının ikinci yarısını geçtiğimiz şu günlerde, Apple yıl bitmeden piyasaya sürmeyi planladığı 15’ten fazla yeni ürünle teknoloji dünyasını heyecanlandırmaya hazırlanıyor. Yazılımda iOS 26 gibi büyük güncellemelerin yanı sıra, şirket donanımda da kapsamlı yenilikler sunacak.

Türkiye Muaythai Şampiyonası sona erdi

Türkiye Muaythai Federasyonu tarafından düzenlenen Hayrullah Camadan Gençler Türkiye Şampiyonası sona erdi.

Instagram’ın yeniden paylaşma özelliği kullanıma açıldı

Instagram için yeniden paylaşma özelliği kullanıma açıldı. Farklı uygulamaların bünyesinde yıllardır bulunan özellik, Instagram için yeni kullanıma sunuldu.

Action’dan telefon şarjına güneş enerjili çözüm

Perakende zinciri Action, akıllı telefon kullanıcılarının pil bitme endişesini ortadan kaldıracak yenilikçi bir ürünü raflarına taşıdı. Artık kamp yaparken, doğa yürüyüşlerinde veya elektrik erişiminin kısıtlı olduğu herhangi bir yerde, güneş …

Real Madrid Al Hilal maçı hangi kanalda canlı izlenecek? Real Madrid Al Hilal maçında Arda Güler oynuyor mu? Real Madrid Al Hilal canlı yayını

Real Madrid Al Hilal maçı canlı yayın bilgileri maç saatinin yaklaşmasıyla araştırılan konulardan. 2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası H Grubu’nda bu akşam Arda Güler’li Real Madrid Al Hilal ile karşı karşıya gelecek. İlk 11’lerin belli olduğu mücadelede Arda var mı sorusu araştırılırken, maçın canlı yayınlanacağı kanal da futbolseverlerin ilgilendiği bilgilerden. Saat 22.00’da başlayacak Real Madrid Al Hilal maçının hangi kanaldan canlı izleneceği ve detaylar belli oldu.