Afrodit ABD’ye peşkeş çekildi… Akdeniz’de sinsi hamle: KKTC yok sayıldı, imzalar atıldı

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’nin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)’na lisans verdiği 12. parselde yer alan Afrodit gaz sahasının işletilmesi için ABD’li enerji devi Chevron ile anlaşma imzaladı.

Aydınlık’ın Cyprus Mail’den aktardığı habere göre, Rum Yönetimi; Afrodit sahasındaki gaz keşfinden 14 yıl sonra, “sessiz sedasız” ABD’li enerji devi Chevron ile rezervin işletilmesi konusunda anlaşmaya vardı. 14 Şubat Cuma günü Chevron yöneticileri ile ortak bir açıklama yapan Güney Kıbrıs Enerji Bakanlığı, söz konusu sahadan çıkan gazın Mısır tesislerine gönderilmesinin planlandığını açıkladı.

Anlaşma kapsamında hem Afrodit sahasında bir Yüzer Üretim Platformu (FPU) kurulması hem de Mısır’a gaz ihracatı için bir denizaltı boru hattı inşa edilmesi bekleniyor. Bu hattın Mısır’daki İkdu sıvılaştırılmış doğal gaz terminaline bağlanması planlanıyor.

RUMLAR KAHİRE’DE

Rumlar, Doğu Akdeniz’den çıkarılan gazın sıvılaştırılması için bugün de Mısır’a gidiyor. Anlaşma için Rum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis ve Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu’nun bugün Kahire’de olacağı bildirildi. Hristodulidis, önceki gün olağanüstü şekilde Bakanlar Kurulunu toplayarak imza yetkisi almıştı. Daha sonra bir açıklama yapan Rum Lider, pazartesi günü Mısır yönetimi ile iki doğal gaz anlaşması imzalayacaklarını duyurmuştu. “İlk anlaşma Kıbrıs Cumhuriyeti, Mısır, Eni ve Total’i; ikinci anlaşma Kıbrıs Cumhuriyeti, Mısır, Chevron, Shell ve NewMed’i kapsıyor.” diyen Hristodulidis, “Bunlar Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki rezervlerden elde edilen doğal gazın ticarileştirilmesine yönelik ilk anlaşmalardır.” ifadelerini kullanmıştı.

Rum basını, Kahire ile yapılacak anlaşmanın 12. parseldeki Afrodit sahasının yanında 6. parseldeki Kronos sahasını da kapsayacağını bildirdi.

KKTC YOK SAYILIYOR

6 ve 12 numaralı parsellerde yapılan faaliyetler KKTC’nin ada üzerindeki eşit haklarını yok sayarken, TPAO’nun ruhsat sahaları ile de kesişiyor. Daha önce 12. parselde yapılan çalışmalarla ilgili KKTC Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı

“Rum tarafı, tek taraflı ilan ettiği sözde münhasır ekonomik bölgesinin 12 numaralı parselinde sondaj hazırlıklarına ilişkin faaliyet yapmak üzere bir NAVTEX yayınlamıştır. Söz konusu alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adına Bakanlar Kurulu tarafından petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri gerçekleştirmesi için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na ruhsatlandırılan alanla çakışmaktadır.

Kıbrıs Türk halkı, Kıbrıs Adası’nın ortak sahibidir. Ada üzerinde ve çevresindeki tüm doğal kaynaklarda eşit hakkı bulunmaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak konunun diyalog ve işbirliği yoluyla çözülmesini tercih ettiğimizi her fırsatta dile getirerek; 2011, 2012 ve 2019 yıllarında ve son olarak 1 Temmuz 2022 tarihinde bölgedeki hidrokarbonlarla ilgili Rum tarafına kapsamlı öneriler sunduk. Ancak Rum Yönetimi, Kıbrıs Türk halkının müktesep haklarını gasp etmek pahasına faaliyetlerine devam ederek adadaki statükodan fayda sağlamakta ısrar etmektedir.”

KKTC’NİN HAK VE MENFAATLERİ İHLAL EDLİYOR

GKRY tarafından ilan edilen sözde parsellerden; Kıbrıs’ın güneybatı açıklarındaki 1, 4, 5, 6, 7 numaralı parsellerin Türk kıta sahanlığı ile; 2, 3, 8, 9, 12 ve 13 numaralı parsellerin de KKTC’nin hak iddia ettiği alanlarla çakıştığı görülüyor. GKRY, bu alanlarda Türkiye ve KKTC’ye ait hak ve menfaatleri ihlal ediyor.

Diğer yandan 12. parseldeki Afrodit gaz sahası da İsrail’in Yishua gaz sahası ile kesişiyor. Daha önce bu sahadan pay isteyen İsrailliler, “bir çözüm anlaşmasına varılana kadar” bölgede sondaj yapılmamasını istemiş, hatta bu konuda tüm enerji şirketlerine birer mektup göndermişti.

Amiral Cihat Yaycı’nın hesaplamalarına göre İsrail, Lübnan ve Suriye, GKRY yerine KKTC ile anlaşma yaparsa 1,87 kat daha fazla deniz yetki alanına sahip olabiliyor.

Related Posts

Trump’tan tarife hamlesi: Ülkelere mektup gönderilecek

ABD Başkanı Trump, gümrük tarifeleriyle ilgili yarından (bugün) itibaren ülkelere ne kadar tarife ödeyecekleriyle ilgili mektuplar göndermeye başlayacaklarını açıkladı.

Meclis komisyonunda kabul edildi: En düşük emekli maaşı 16 bin 881 TL oldu

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, bazı kanunlarda değişiklik yapan teklifi kabul etti. En düşük emekli aylığı 16 bin 881 TL’ye yükseltildi. Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda ise korgeneral ve koramiralliğe yükselebilmek için yeni şartlar getirildi, yaş haddleri artırıldı.

En düşük emekli maaşı için rakam verildi: Kanun teklifi Meclis’e sunuldu

SSK ve Bağ-Kur emeklilerin yüzde 16.67’lik zammı dikkate alınarak en düşük emekli aylığı 16 bin 881 TL’ye yükseltildi. Söz konusu artışı öngören kanun teklifi Meclis’e sunuldu.

Enflasyon açıklandı, alacakları maaşlar belli oldu: Doktor, öğretmen, mühendis…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan haziran ayı enflasyon verileri sonrası memur zammı da netleşti. 6 aylık enflasyon oranı yüzde 16,67 olurken, memur ve memur emeklileri 2025 yılının ikinci yarısında toplamda yüzde 15,57 zam alacak …

Dünyanın en değerli şirketi kaybettiği unvanını geri aldı

Piyasa değeri 3,1 trilyon dolara gerileyen Apple, Aralık 2024’teki 3,92 trilyon dolarlık rekoruyla tüm zamanların en değerlisi unvanını koruyor. Meta, Broadcom ve Amazon yükseliş yaşarken, Tesla düşüşe geçti. Nvidia ise dünyanın en değerli şirketi unvanını geri aldı.

Powell faiz indirimine gitmeme sebebi için Trump’ı sorumlu tuttu

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, sürekli öfkesine maruz kaldığı Trump’ın tarifeleri sebebiyle faiz indirimine gitmediğini açıkladı.